Roadtrip på Gotland del 2 – Stora Karlsö

Stora Karlsö ligger ute i Östersjön utanför Gotland. Ön bjuder en på naturupplevelse utöver det vanliga. Här möter du branta klippor, färgglada ängar med ovanliga växter, kritvit stenstrand med  klarblått vatten och framförallt Östersjöns största fågelberg. Följ med på vårt nästa stopp på vår roadtrip runt Gotland och upptäck den ovanliga ön.

Karlsö i sin skönhet. Klarblått vattnen möter en stenig strand.

Resan till ön

Innan vi kom till Gotland läste jag om både stora och lilla Karlsö och tänkte att det är ett måste att besöka minst en av öarna .Vi valde att åka till Stora Karlsö. Det som lockade oss var den ovanliga naturen, fåglarna, grottor och öns historia.

För att nå Stora Karlsö behöver du åka båt. Båten går från Klintehamn och resan tar ca 30-40 min. I resan ingår  båtbiljetter och guidadtur runt ön som tar ca 2,5 timme. Du kan räkna med att hela vistelsen  tar ca 4,5 timme.

Vi parkerade vår bil ”Blue Betty” på gratisparkeringen i Klintehamn, hämtade biljetterna och var redo för äventyr.

När vi klev av båten på Stora Karlsön kändes det som vi kom till en liten medelhavs ö med klarblått vatten och kritvit stenstrand.Det påminde mig Kefalonia i Grekland som vi besökte för några år sedan.

Stora Karlsö båten anländer till ön.
Byggnader i Norderhamn.

Vid ankomsten fick alla resenärerna information om regler och hänsyn som bör ges till fåglarna på ön och sedan hade vi möjlighet att boka lunch som vi kunde äta i restaurangen efter vandringsturen. 

Det passade oss perfekt eftersom vi inte hade matsäck med oss. 

Vi bokade lunch och äventyret kunde börja. 

Vandring genom skogen.

Vi gick igenom tät skog, vid stranden och färgglada blomsterängar .Vädret var blåsig men solen sken så det kändes behagligt varmt..Vi stannade vid fyrplatsen en stund .Under tiden vi lyssnade på öns historia tog jag några kort och sedan var det dags för att beskåda fåglarna på stora fågelberget.

 Orkidéängen på ön.
Blomman på bilden kallas för torskblomma. När den började blomma var det dags för fiskare att ge sig ut till havs och fiska torsk.

Det stora fågelberget

På stora berget brukar häcka en stor koloni sillgrisslor ca 25 000 par.

Grottan kallas Lushålet, för att det enligt gamla historier en gång i tiden ska ha varit fullt av löss i grottan.

Att komma till grottan var wow upplevelse eftersom jag har aldrig sett något liknande förut. Fåglarna såg ut som små pingviner som satt på bergsväggen och hade sammanträde .Uppe på berget väntade fotografer med  kameror och stora objektiv för att ta sina bästa bilder.

Det stora fågelberget.
Klippan nere vid vattnet.

Ur sillgrisslans liv

I början av maj lägger honan ägg, bara ett ägg på en klipphylla 40 meter ovan för marken. När fåglarna är ca tre veckor gamla hoppar de från klippan och lämnar boet. Nere i vattnet väntar deras pappor för att lära dem mer om livet och utmaningarna som väntar. Fåglarna kan inte flyga än men de flesta klarar det höga hoppet från klippan. Det är bara en procent som inte klarar sig. Hoppande ungarna kan du se i skymningen i slutet av juni månad.

Sillgrisslor lever oftast i par år från år och återkommer till klipphyllan. De kan leva länge. Landets hittills äldsta sillgrissla levde 48 år och sju månader.  

Havsfågelkolonin på Stora Karlsö är Sveriges största med cirka 25 000 par sillgrisslor och över 12 000 par tordmular. Sammanlagt har observerats 259 olika fågelarter på ön. Cirka 60 orter häckar.

Efter att miljögifterna minskat i Östersjön och förbudet mot drivgarn infördes har utvecklingen för fåglarna gått i positiv riktning. 

Fåglarnas favoritklippa.
Jag njuter av tillvaro på klippan. Omgivningen omkring är så fin.

Forskning på ön

En bit från fyren finns det en forskningsstation. Forskarna studerar fåglarna hela tiden och samlar data om fåglarnas beteende. De satte en kamera i ett fågelbo så nu kan även allmänheten följa fåglarnas vardag.  All kunskap som forskarna samlar är en kunskapskälla på hur miljön i Östersjön och på Karlsö mår samt underlag för politiker att fatta beslut om naturvård. 

Om fyren 

Fyren byggdes i 1887 och är fortfarande i drift.

I början bodde fyra familjer i Fyren. De hade trädgård ,kossor ,gris och höns och en gång i månaden fick de mat från landet. Barnen fick en en privat lärare som kom och undervisade dem på ön men senare fick de åka till Klintehamn för att gå i  skola.

På 1930-talet byggdes en bostad för fyrvakter på fyrplatsen som nu tillsammans med fyren är klassat som byggnadsminne. När en elkabel drogs till ön i 1974 kunde fyren automatiseras och idag finns det ingen fast befolkning på ön. 

Under maj-augusti kan du hyra rum i fyren och i byggnader som tillhör fyren. Om du övernattar på ön erbjuder personalen  guidade turer i fyren. 

Du kan även utforska fyren på egen hand under vistelsen på ön eftersom den är öppen och det är fritt inträde.

Fyren på Karlsö.

Sydsidan

Vi fortsatte vandra på sydsidan. Sydsidan är lite annorlunda än nordsidan. Här är öppet fält som sluttar neråt och breder ut sig. Många buskar och träd är bortröjda och fåren hjälper till att hålla slätten öppen.

På den sidan kan du bland annat se ett ensamt träd. Det är en ask som kallas för Linnés ask. Linné besökte ön i 1741 och beskrev detta träd i sin dagbok.

Idag, 250 år senare, har asken inte blivit så väldigt mycket större vilket tyder på att den är mycket gammal. Asken växer på öns högsta punkt ,51,6 meter över havet. Linnés ask har varit ett sjömärke och utsiktspost för både sjörövare på 1520-talet och svensk militär under första världskriget.

Stora Förvar

Vi fortsatte vandra till öns största grotta om heter Stora Förvar. I grottan hittades spår av mänskliga aktiviteter och olika fynd. En del av fynden kan du se i Stora Karlsöns museum.

Fyndet som väckte ett stort uppståndelse på 1800 talet var ben av människor. Det hittades lårben som var delade på längden, vilket tyder på att man ha velat ha benmärgen. Ingen vet varför man gjort det men enligt spekulationerna handlade det om religösa ritualer, kannibalism eller både och.

Egna timmar

Från grottan kom vi tillbaka till Norderhamn, där äventyret började.

Efter rundvandringen åt vi den förbokade maten i restaurangen och njöt av havsutsikten. Därefter hade vi några timmar så vi kunde utforska ön på egen hand.

Vi gick till den mittersta udden Millsnabb. På vägen dit kan du under juli månad se växten Vejde i strandgruset. Vejde, som har gula blommor har färgämnet indigo som ger blåa färger. Blomman användes förr till färgning av tyg .Framställning av denna blå färg var en stor verksamhet på Öland och Gotland på 1700talet.

Stranden i Millsnabb.

Längs hela strandstigen växer också buskar som heter Vejksel . Busken växer vilt i Tyskland och blev inplanterad på Karlsö slutet av 1800-talet. Vejkselns bär ser ut som små körsbär och fåglarna älskar dessa bär. Fåglarna inte kan smälta kärnorna, så de bajsar ut kärnorna och sprider dem över hela ön.

Stranden i Millsnabb.

Tiden gick fort och nu var det dags att återvända till kajen och åka tillbaka till Gotland. Sedan ta Blå Betty och köra vidare till söder men det ska jag skriva om i nästa avsnitt 

Bra att veta

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *