Mystiska cirklar på Ljunbyheds golfbana

Ljungbyheds golfbana är en parkbana som har en intressant historia och är belägen i en härlig naturskön miljö vid söderåsen i Skåne. Det är en 18 hålsbana som är både utmanande och förlåtande.

Vi har spelat där i både åskregn och extrem torka. Det är lika roligt varje gång, men det är en sak som jag alltid har undrat över, varför det finns konstiga cirklar på banan som inte har någon funktion . Efter att jag har läst historien fick jag en förklaring…


Under 1800 -talet var banan en av Europas största exercisplatser med ca  18 000 man och 8 000 hästar. De konstiga runda cirklarna som finns på banans fairways är spår efter hästtramp. Cirklarna är skyddade enligt lag och får inte tas bort eller förändras.

Världens äldsta flygplats

Ljungbyhed är inte bara en golfbana utan också en symbol för svenska flyget . Det var här de första flygförsöken gjordes och för första gången ett svensk byggt plan med pilot Hjelmar Nyrop lyckades komma i luften och flyga i svenskt luftrum.

På 1900 talet startades Thulins flygskola, där utbildades 101 militära och civila piloter samt den första kvinnliga piloten Elsa Andersson. 

Förläggningsbyggnader på skolans området.

År 1926 fick Sverige ett självständigt Flygvapen och då startade också Flygskolekåren som sedan blev Krigsflygskolan F5. Totalt utbildades  här över fem tusen stridspiloter.

Krigsflygskolan avvecklades 1998 men flygplatsen finns kvar och är världens äldsta flygplats som fortfarande är  i drift. Byggnaderna i parken där Krigsflygskolan fanns  är välbevarade och idag finns där det Militärhistoriska museet som visar flygets utveckling på Ljungbyhed.

Klocktorn med logementsbyggnad.
Lägerhydda.

Mer om banan

Golfbanan byggdes 1933 inne på det militära området. Från början var det bara några hål som senare byggdes ut till nio och Ljungbyheds Golfklubb bildades . I början var banan endast avsedd  för officerare men senare fick även gäster spela på banan men med krav på uppvisande av legitimation eftersom banan befann sig på militärt område. 

År 2000 byggdes banan ut till 18 hål och är idag en trevlig parkbana med häftig historia.

Vid vissa hål finns det gamla föremål kvar som påminner om banans militära bakgrund.

 En gammal antenn.

Banans layout

Banan har  inte så många vattenhinder men det finns en del bunkrar att passera under spelets gång. Greenerna är fina ,lagom snabba men ofta omringade av bunkrar.

Ljungbyheds golfbana är en trevlig bana som vi återvänder till varje år. Förra året spelade vi i juli, då var banan extremt torr men annars är den omgiven av  fina, vilda, doftande blommor som sträcker sig över banan med södersåsen som bakgrund. Det är en liten idyll där jag njuter av naturen samtidigt som jag spelar golf. 

Ljunbyheds golfbana.

Banan är också promenadvänlig och ganska lättspelad så det är en extra bonus om du vill  sänka ditt handikapp eller slippa upphöjd terräng. Är du intresserad av svensk flyghistoria så få du museum (www. Imhm.se )och världens äldsta flygplats på köpet eftersom de ligger precis vid banan.

Ljungbyheds golfbana.

Bra att veta

  • Bra att ta med sig banguiden  eftersom det är svårt att hitta nästa hål.
  • PRIS:
  • Greenfee 400 kr, efter kl.14.00 kan du spela för 200kr.
  • Du kan betala med swish.
  • Ingen vagnuthyrning.
  • Mer info finner du på www.ljungbyhedsgk.se

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *