Sommarutflykt till Tjolöholms slott

På Kungsbackafjorden i norra Halland där hav och karga klippor möter varandra ligger ett sagolikt slott.  Vi åkte dit för att utforska den vackra slottsomgivningen, äta picknick ute i naturen och njuta av den svenska sommaren.

Tjolöholms slott.

Under sommaren är det mycket aktiviteter på Tjolöholms slott. Du kan bland annat titta på sommarteater, gå på slotts och trädgårdvisning, upptäcka olika promenadstigar och mycket mer. Vi valde att gå en stig som kallas” den kloka ugglans havspromenad”. 

På den kloka ugglans havspromenad

Stigen börjar vid gårdsbutiken. Den är 2,5 km lång och blåmarkerad. Vi följer de blåa markeringar och kommer till slottet. Det känns lite som i en sagovärld. Pampigt slott med vacker trädgård och facinerande historia som du kan läsa om nu.

Trädgård på baksidan av slottet.
Trädgården sträcker sig till stranden.

Slottets historia

Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik och hans fru och Blanche Dickson. På egendomen byggdes dåtidens största svenska gård för hästuppfödning av rashästar. I anknytning till gården fanns också en körskola för blivande kuskar.

Några år senare bestämde sig paret att bosätta sig i området och bygga ett slott. 1897 annonserade Fredrik Dickson ut en arkitekttävling om ett slott i elisabetansk stil.

Det intressanta med tävlingen var, att det inte var vinnaren som fick rita slottet utan uppdraget gick till den unge, 27 årige arkitekten Lars Israel Wahlman som kom på andra plats.  Inspiration hämtades från den brittiska Tudor-stilen med förkärlek för bästa material och högkvalitativt konsthantverk.

Tjolöholms slott.

Slottets planlösning var väldigt modernt för den tiden, uppfinningsrikt, komplicerat och strikt indelad i olika sfärer. Herrskap, gäster, barn och tjänstefolk hade sina egna avdelningar, och till och med egna trappor.

Slottet präglas både invändigt och utvändigt av hantverksmässigt hög kvalitet. Det finns många, ofta oväntade detaljer.  Svängande linjer och stiliga blom- och växtmotiv finns i hela slottet.

Slottet värmdes upp genom ett välförgrenat varmluftssystem från många öppna spisar. Badrummen utrustades med rundspolande duschar som Blanche Dickson sett på ”Hotel Bristol” i Berlin. Eftersom en del av rummen hade heltäckningsmattor tillverkades en hästdragen dammsugare som drogs runt slottet för att rengöra mattorna. Dammsugaren vägde 1 ton och de tjocka slangarna drogs in till rummen genom fönstren. 

Hästdragen dammsugare.

Kort efter att slottsbygget påbörjats avled James Fredrik Dickson. Han fick blodförgiftning efter att han hade lindat ett skadat finger med ett papper som innehöll bly. Men slottsbygget fullföljdes av hans fru Blanche Dickson.

Tjolöholms slott. Höger gavel.

En resa som slutade på den Indiska Oceanen

1906 åkte Blanche Dickson till Ceylon för att besöka sina bröder. Hennes bröder hade ett teplantage i Ceylon.  Under den långa sjöresan hem fick Blanche dysenteri(rödsot) och dog, ute på den Indiska Oceanen.

Tjolöholm ärvdes av Blanche och James Fredriks dotter som också hette Blanche. Blanche gifte sig med greve Carl Bonde och tillsammans med fyra söner bodde familjen på slottet fram till 1920. Paret skilde sig samma år och efter det vistades Blanche Bonde somrar och helger på slottet, men vinterhalvåret bodde hon i Stockholm. Efter 1951 kom Blanche Bonde inte till Tjolöholm mer, slottet stod ouppvärmt och började förfalla.

Efter hennes död köptes hela herrgården av Göteborgs stad och slottet öppnades upp för allmänheten. Nu är godset en stiftelse med ansvar av Kungsbacka kommun.

Tjolöholms slott. Baksidan.

Den kloka ugglans promenad fortsätter

Efter att vi har läst om slottet stannar vi där en stund till och njuter. Jag tar några kort och sedan går vi vidare och följer stigen som går vid havet bland klipporna.Vi kommer till en badplats med båtbrygga .

Badplats vid slottet.

Parets Dickson dotter Blanche tyckte om att fiska och var ofta på Kungsbackafjorden och lade nät. När det var bra tid för att fånga makrill fiskade hon länge, till sent på kvällen.  Vid havet hade Blanche och Carl Bonde en bad och båtbrygga och på en av öarna hade de en räls där de drog upp båten för vinterförvaring. Rälsen finns kvar på en av öarna och även badplatsen.

Vi ser några badentusiaster som badar, men vi badkrukor vågar inte hoppa i. Vi tycker att det är för kallt. Det är bara bara 20 grader varmt.

Vi går vidare på en stig som slingrar sig mellan bergsknallar. På bergsknallarna finns finslipad stenhäll, stup och sprickor. Det är typiskt miljö för nordvästra Skandinavien. Vi klättrar upp på klipporna och ser havet från höjden. Det känns mäktigt. Vinden från havet kyler ner oss men det gör inget. 

Den kloka ugglans stig.

 Vi hittar en plats med lä som är perfekt plats för vår picknick. Vi dukar fram tunnbröds snittar, färskpressad apelsinjuice och söta körsbärstomater. Det är så mysigt, vackert, det känns verkligen underbart och maten smakar extra gott ute i naturen. 

Picknick som vi hade med oss.
Kunsbackafjorden. Skimrande hav .

Hamnen och fågeltornet

Fyllda av energi och mätta går vi vidare till nästa blå pil som visar vägen till hamnen. Där finner vi små båtar, möter människor som går på stigen och läser på kartan att utanför Tjolöholms hamn på havsbotten ligger en av de pråmar som fraktade graniten som Tjolöholms slott är byggt av.

Tjolöholms hamn.

Vi går vidare och ser ett fågeltorn. Vi gör en avstickare dit och går på en stig mellan de vida strandängarna. Vi är framme på fågeltornet. Härifrån kan man åskåda båda vanliga och ovanliga fågelarter. Vi ser fåglar men snabbt upptäcker vi att vi skulle behöva en kikare för att se vad det är för fåglar. Shit tänker jag varför tänkte vi inte på det? Vi går till nästa blå pil och kommer till Grindstugan som nästan ser ut som ett pepparkakshus och ligger vid porten till slottet.

På väg till fågeltornet.
Fågeltornet och strandängarna.

Grindstuga

Stugan byggdes samtidigt som slottet, som bostad åt slottets betjänt. Idag är stugan en del av slottshotellet och hyrs ut till besökare som vill övernatta på slottets område. 

Grindstuga.

Vi går genom grindstugans grindar och det är här den kloka ugglans havspromenad leder tillbaka till slottsområdet. Vi kommer till skyltar som visar att man kan vika av från stigen och fortsätta att gå norrut längs vägen och komma till allmogebyn och Storstuga. Vi svänger dit och spanar in de röda stugorna med vita knutar.

I Allmogebyn.

Blanche Dickson var mån om sina arbetare på godset och ville att de skulle bo bra. Under 1902–1904 lät hon bygga en by för arbetarna. Röda stugor med vita knutar. Varje stuga hade en egen trädgård och Blanche delade ut priser till de som hade den mest välskötta trädgården och hemmet. Varje barn som föddes på godset fick en uppsättning av kläder och 5 kronor insatta på banken. Alla kvinnor som bodde i byn fick en hembygdsdräkt som de fick bära vid helger och på högtider.

En av stugorna i Allmogebyn.

Blanche hade stora ambitioner och under hennes tid växte godset till ett komplett samhälle. Hon byggde också en Slottskyrka och en Storstuga där arbetare kunde samlas. Idag drivs det en hotellverksamhet i stugorna och i Storstugan är det en restaurang.

På väg in i stugan.
Inne i stugan.

Bra att veta

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *