Den mysiga gamla stan i Marbella

Plaza de los Naranjos. Apelsintorget.

Mellan Berget Sierra Blanca och det brusande Medelhavet ligger den sköna semesterorten Marbella. I Marbella strövade vi runt i den mysiga gamla stan med trånga gränder, och njöt av apelsindoft på Plaza de los Naranjos (apelsintorget) . Vi har beundrat gammal och ny arkitektur, gått en skön promenad vid kusten och spelat golf i hög klass. 

Följ med på den mysiga resan och upptäck denna pärla som sträcker sig i solkustens hjärta.

Tjusiga smala gator

Gamla stan i Marbella.

Efter en skön golfrunda i berget är det dags för middag i gamla stan. Eftersom vi är lite trötta och bor en liten bit från stadskärnan tar vi bilen till gamla stan. När vi kommer ut i bilen möter vi av en förtrollande labyrint av smala gator. Vi går runt i de trånga gränderna. Husen är vitkalkade och har färgglada kakelplattor med gatunamn och husnummer. Det doftar mat från restauranger och blommorna slingrar sig på husväggarna. 

Gamla stan i Marbella.

Vi går in till ett mysigt café /bar som heter El Estrecho. Här får vi god tapas och en härlig dessert. Maten är god och billigt.

Cafe/bar El Estrecho.
Dessert på El Estrecho.

Mätta och belåtna går vi vidare i de förtrollade gränderna. Det är så mysigt där. Vi kommer till Plaza de los Naranjos (apelsintorget )som är omringat av doftande apelsinträd, välbevarade byggnader i den kastilianska stilen och caféer och restauranger som står sida vid sida. Vi hör lite flamencomusik och möter levande skulpturer. 

Plaza de los Naranjos .Apelsintorget.

I närheten finner vi en kyrka, Santa Maria och kvarlevor av Alcazaba (fästning) som är kvar efter den muslimska civilisationen. Alcazaba byggdes som en vägg för skydda staden. Vägen var belägen på en höjd ca 30 m över havet. Den hade över tjugo försvarstorn och utsikt över hela området.

Inne i väggarna fanns Medina och smala gator som du fortfarande kan gå i idag. 

På väg till kyrkan.
Väggen och informationstavla om Alcazaba.

Om Marbella

Stadshuset på apelsintorget.

Marbellas ursprung dateras 1600 före Kristus. Staden grundades av romarna med namnet Salduba (saltstaden). År 711 erövrade muslimerna Spanien och tog delar av den Spanska halvön i besittning. Under den muslimska tiden utvecklades Marbella till en framgångsrik stad i arabisk medelhavstil och blev döpt till ”Marbi-la”. År 1485 kom den katolska monarkin, (Reyes Católicos), in i staden, och ändrade byggnadsstil till kastiliansk (spansk) och ortens namn till Marbella.

Med tiden förändrades Marbella från fiskeby till semesterort för rika, berömda men också för vanliga turister. Idag består staden av två delar. Gamla stan, med sina trånga gränder, vitmålade hus, torg med fina blommor och den nya, moderna stadsdelen som består av höga hus, stora hotell, bredare gator och mycket biltrafik.

Gamla stan i Marbella.
Kyrka Santa Maria.

Den som fick fart på det moderna Marbella var Prins Alfonso Hohenlohe. Han kom till staden för att laga sin Rolls Royce som har gått sönder när han körde i närheten. Prins Alfonso blev förtjust i omgivningarna och 1954 öppnade han Marbella Club hotell .Prinsen bjöd andra rika familjer för att njuta av det lyxiga hotellet. Sedan dess växte hotell upp som svampar efter regnet .Marbella och Puerto Banus blev bostads eller semesterplats för rika och berömda.

Idag är Marbella en semesterort som är vänlig för alla plånböcker och Puerto Banús, är en nöjeshamn där de flesta lyxbåtar lägger till.

Blommor i gamla stan.
Vid kyrkan Santa Maria.

Vi känner att vi kan ströva i den charmiga stadsdelen i flera timmar till men det börjar bli mörkt och lite kallt. Vi avslutar den sköna kvällen med glass i hemmabakade rån och i flamencotakt går vi tillbaka till bilen. I minnet har vi den mysiga gamla stan som förtrollade oss med sin charm och blev vår favorit direkt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *