Caminito del Rey – en ovanlig vandringsled

Caminito del Ray.

I bergen mellan städerna Alora, Antequera och Ardales där floden Guadalhorce strömmar mellan sina branta och höga väggar, stäcker sig ett vackert och dramatiskt landskap. Där upplevde vi enastående äventyr på hög höjd. Följ med på en vandring längs leden Caminito del Rey och upptäck det vackra landskapet.

Vandringen börjar

Caminito del Rey. Vandringled.

Himlen är täckt med gråa moln men solen tittar fram mellan molnen. Vi anländer till Caminito del Rey från norra sidan Ardales och till vår förvåning inleds rutten med en vandring genom en 150 meter lång totalt mörk tunnel som går rakt genom berget. Som tur är, tar någon fram sin mobil och lyser med den så vi kan se marken under våra fötter.

När vi kommer ut från tunneln och mörkret möter vi enorma bergsvägar och geologiska formationer. Vi kommer fram till kontrollstationen där hjälmar delas ut och en kort säkerhetsinformation hålls på engelska och spanska. Vandringen kan börja. Den fasta marken under fötterna övergår i plattformar som hänger högt upp intill bergsväggen. Bergens enorma proportioner gör att plattformarna ser ut att vara byggda av små pinnar där de slingrar sig fram, upp och ned som en ändlös terrass intill stupen. Långt ner i dalen ser vi den strömmande floden Guadalhorce som sakta men säkert har skurit fram ravinen ur berget. När avståndet mellan klipporna är som smalast försvinner floden men vi hör ändå flodens brus. 

Floden Guadalhorce .
Caminito Del Rey. Vandringsled.

Omgivna av det vackra landskapet tänker vi inte ens på höjden vi befinner oss på och att vi går på en smal plattform som hänger på ett berg. Det jämna underlaget och ordentliga staketet gör att vi känner oss trygga och kan njuta av det spektakulära landskapet med underliga formationer. Men vi har ändå respekt för naturens krafter och de regler som måste följas på vandringsleden.

Caminito del Rey. Den gamla vägen är under den nya.

Efter den svävande vandringen i ravinen övergår leden till en bred stig av doftande pinjeträd genom den stora dalen ”Valle del Hoyo”. Där tar vi en paus och fotograferar lite.

Caminito del Rey. I dalen.
Dalen ”Valle del Hoyo”.

Lite om Caminito del Ray

Caminito del Ray byggdes mellan 1901 – 1905. Ingenjören Rafael Benjumea fick idén att använda områdets naturliga höjdskillnader och bygga ett vattenkraftverk på varsin sida av El Choro ravinen. Med hjälp av ravinens smala vattenkanaler leds vatten från de konstgjorda dammarna från ena sidan till den andra av ravinen. Och när vatten släpptes med en stor kraft ned i turbinen fick Malaga elektricitet. På den tiden var projektet nästan som en revolution. 

Kraftverket öppnades officiellt i början av 1921av kung Alfonso XIII. Sedan dess kallas leden Caminito del Rey, ”kungens lilla väg”. Kraftverket hamnade i södra Spaniens vackraste bergslandskap men det var inte naturens skönhet som var orsaken till den vackra vandringsleden. Vägen byggdes för att arbetarna skulle kunna ta sig fram för att konstruera kanalen, underhålla den, transportera material och styra vattenflödet. 

Caminito del Rey. Transportsträcka genom berget.

Det finns flera versioner om vilka som byggde Caminito del Rey. Det sägs att de farligste delarna byggdes av dödsdömda fångar men faktum är att Caminito del Rey byggdes av sjömän från Malaga området. De valdes att utföra arbetet eftersom de var bra på att klättra i höga master och mästare på att knyta knopar något som var praktiskt när de hängde längs berget.

Vägen byggdes av sand och cement och hålls på plats av metallfästen. Med tiden blev vägen förfallen, osäker och ökade risken för olyckor. Leden stängdes officiellt ner under 2000, efter att flera människor föll ner och dog.

Faran och historien runt platsen blev intressant och lockade klättrare och adrenalinsökare från hela världen. Folk pratade om ”världens farligaste väg” och fortsatte utmana ödet. 

Till slut bestämde sig den spanska regeringen att renovera vägen och hoppades på att det skulle bli en av de största attraktionerna i Andalusien. 

Caminito del Ray. Enorma bergsformationer.

Den nya Caminito del Rey blev klar 2015. Projektet kostade nio miljoner euro och det krävdes fem hundra ton material, men resultatet blev imponerande och den sista delen av vandringen i Caminito del Rey är den häftigaste. 

Det bästa till sist

Vi går framåt på den hängande plattformen runt berget till nästa ravin. Vi tror att vi har passerat höjdpunkten när vi stod på glasbalkongen tills vi kom fram till ”Puente Colgante”. Den 35 meter långa hängbron som korsar ravinen på 105 meters höjd. Vi går upp på bron som svajar i vinden och ser något fantastiskt. Det är utsikten över ravinen och dalen som är magnifik. Vi njuter av den magiska stunden, fotar och går vidare eftersom efter oss väntar flera människor som vill komma upp på bron.

Caminito del Rey. Mot hängbron.
Caminito del Ray. Hängbron.

Den fascinerande vägen och den vackra omgivningen gör denna vandring till något vi kommer att minnas länge . Det var upplevelse över det vanliga och det roliga är att alla som har fyllt 8 år och inte är höjdrädda kan göra det.?

Utsikt över dalen och berget från hängbron.
Utsikt över berget.

Bra att veta

  • Öppetider: 
  • April – oktober: tisdag till söndag 10-17
  • November – mars: tisdag till söndag 10-14
  • Pris: 107 kr /person, 192 kr /person med guide
  • Guidade turer med transport kostar mellan 267 kr – 661 kr /person och de kan du hitta på http://www.getyourguide.se
  • eller https://www.tripadvisor.se
  • Parkering: Bäst är att parkera vid restaurangen El Mirador (pris 2 Euro/bil) vid norra ingången (Entrada Norte). En buss från El Chorro går tillbaka till parkeringen, sista turen kl 17.30. Pris: 1.55 Euro/person.
  • Caminito del Rey är enormt populär och det lönar sig att boka biljetter i god tid på www.caminitodelrey.info
  • Innan avresa till Caminito del Rey kolla hemsidan www.caminitodelrey.info. eftersom det händer att Caminito del Rey stängs på grund av starka vindar, kraftig regn eller dålig sikt. I sådana fall kan du omboka biljetter utan extra kostnad. 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *