Málaga på Segway- ett annorlunda sätt att upptäcka staden

Utsikt över Malagas bukt.

Málaga är en av äldsta städerna i Europa och ligger i södra Spanien vid kusten Costa del Sol. I Málaga hittar du historiska platser som stäcker sig 3000 år tillbaka i tiden, vacker arkitektur, bris från havet, berg som omringar staden och Picassos anda. Vi har upptäckt den fina staden på ett annorlunda sätt, nämligen på Segway. 

När vi anlände till mötesplatsen som var i närheten av ett pariserhjul och en turistbyrå träffade vi väldig trevlig och glad guide. Han visade oss hur vi skulle hantera en Segway. Det var lätt att lära sig även för oss som inte åkt Segway förut. Det gällde bara att balansera med kroppen framåt för att köra, bakåt för att stanna och till höger eller vänster för att svänga. Sedan var det bara hur kul som helst att köra den lilla maskinen.

William, Bosse och jag på Segway.

Vad upptäckte vi i Málaga?

La Calle Larios och Semana Santa

Vi började turen med att åka förbi Málagas huvudgata La Calle Larios. Gatan var avspärrad och fullproppad med människor som väntade på att se paraden Semana Santa. Semana Santa är en gammal, religiös, spansk påsk tradition. Från början var Semana Santa ett sätt att hylla den katolska religionen. Idag har det blivit en blandning av religiös högtid, fest och skådespeleri. Varje år under påsktiden inträffar en stor gatuparad på Málagas gator.  Stora, utsmyckade troner med Kristus och Maria figurerna bärs av ca 200 personer och det kan vara upp till 1000 personer som deltar i paraden. Deltagarna är utklädda och bär strutformade hattar ”capirote”.

Det bullrar av trumvirvlar och blåsorkester och hela staden är i vibration. Även om det handlar om Jesu död och lidande så är Semana Santa i Málaga ingen sorglig högtid. Det sägs att andalusier inte förstår sig på sorg. De skrattar även när de har bekymmer. 

Semana Santa. Gatuparad i Malaga.

Malagas katedral

Efter att vi har passerat huvudgatan stannade vi vid Malagas katedral.  Katedralen ligger i hjärtat av staden. Det är en magnifik romersk, katolsk kyrka som är ett exempel på renässansens arkitektur. Katedralen blev aldrig färdig trots att arbetet pågick i flera hundra år. Arbetet avbröts ett antal gånger för att arkitekterna inte kunde komma överens. Sedan var det pengabrist i stadskassan. Byggandet avtog till slut i 1782 och sen dess står katedralen som den är. Den kallas för ”La Manquita”, den enarmade kvinnan” eftersom den saknar ett torn och lite av den översta fasaden.

Málagas katedral.
Katedralens fasad.

Romerska teatern

Innan vi åkte vidare upp till toppen av Mirador del Gibralfaro stannade vi vid den romerska teatern. Romerska teatern är stadens äldsta sevärdhet och den enda reliken efter romerska tiden. Teatern användes fram till det 3:e århundradet och sedan föll den i glömska. Den låg bortglömt under lång tid och användes bland annat som stenbrott. Teatern grävdes ut först på 50- talet men de riktiga utgrävningarna och restaureringsarbetet startade på 2000-talet. Idag används platsen för olika arrangemang som teaterföreställningar, konserter mm. 

Den romerska teatern i Málaga.

Mirador del Gibralfaro

Nu var det dags att ta oss genom Gibralfaros skog till toppen av berget och beundra den magnifika utsikten över bukten. Vi svävade ovanför den romerska teatern, och runt en fästning som uppfördes mellan 700- och 1000-talet på ruinerna efter den romerska staden. Fästningen fick namnet Alcazaba, det arabiska ordet för citadell och det var muslimska sultaner och andra härskare som använde palatset som bostad.

Utsikt över Málaga från Gibralfaros skog.

När vi kom till toppen av berget tog vi en paus och beundrade den magnifika utsikten över bukten. Det var det absolut bästa ögonblicket på hela Segway utflykten. Det var så mäktigt och vackert. En riktigt wow upplevelse. 

Utsikt över bukten.
Utsikt över bukten.
Utsikt över Malaga.

Malagas kust

Vidare åkte vi längs Malagas kust, stadens strand och spanade in livet vid hamnen. Det var livligt, det doftade mat från restauranger och det var glad härlig atmosfär. 

Málagas hamn.

Vad tyckte vi om utflykten?

Segway var jätteroligt och annorlunda sätt att upptäcka Malaga på. Det var lätt att lära sig och köra på den lilla maskinen. På en och en halv timme åkte vi runt Malaga och upptäckte de främsta sevärdheterna. Vi har sett en blandning av olika kulturer, stilar, fantastisk arkitektur och en magnifik utsikt över bukten uppe på berget. Guiden var jättetrevlig och serviceinriktad hela resan igenom. Han berättade om historia på ett intressant sätt, stannade när vi ville ta bilder och såg till att vi hade det roligt och trevligt. Efter resans slut gav han oss tips på bra restauranger, vägbeskrivning till Picassos museum och skickade även små filmsnuttar till oss som han gjorde under resans gång.

Så tack till den snälla guiden för den trevliga utflykten.

Picassomuseet

Picassos barndomshem.

Efter Segway utflykten tänkte vi äta lite tapas och sedan gå till Picassomuseet. Lättare sagt än gjort. Gatorna var fullproppade av människor och firandet av Semana Santa var fortfarande igång. Det var svårt att ta sig framåt och höra varandra men vi hittade restaurangen ”La tranca” som guiden tipsade oss om. Men det gick inte att komma in. Det var så mycket folk där. Vi orkade inte vänta så vi tog en restaurang som var bredvid. Maten var inte god där men vi blev mätta i alla fall . Som plåster på såret tog vi en god glass efteråt på ett annat ställe och skrattade i andalusisk anda.

Vi avslutade var sightseeing i Malaga med att besöka Picassos barndomshem, Museo Natal. Vi tänkte också att besöka den riktiga Picassomuseet , där man kan se hans verk. Men när vi såg den enorma, långa kön till museet bestämde vi oss att gå till bilen och åka Marbella. 

På väg till Marbella.

Bra att veta

  • Det är gratis inträde till Picassomuseet och Picassos barndomshem, Museo Natal på söndagar de sista öppningstiderna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *