Det sagolika landskapet

Kefalonia är en bergig ö med medelhavs vegetation. De vanligaste växterna är Cypresser, Oleanderbuskar och lentisk vegetation. De långa, vackra , majestätiska cypresserna tillsammans med andra växter ger ön ett sagolikt utseende. 

Det landskap vi såg när vi var på väg  från Skala till Sami vill jag jämföra med sagan ”Alice i Underlandet”.

Det var något fantastisk originellt som jag inte har sett förut. 

Namnet Cypress (cupressus) kommer från den gamla myten om Kypraissos, en av Apollons älskare som förvandlades till en cypress.

Det var naturens skapelse med de bästa konstnärliga drag som visar att det finns platser på denna jord som bara är magiska .  

Oleanderbuskar

Andra  vackra växter som blommar rikligt och är vanliga  på Kefalonia är Oleanderbuskar. De är rosa och gula.

En rosa Oleanderbuske.
En gul Oleanderbuske.

Katavothres-naturens mysterium

Vattenhjulet.

Förutom sagolikt landskap är Kefalonia också en mystisk ö. Två kilometer från staden Agrostoli på kanten av Lassi ligger det kända geologiska fenomenet Katavothres som var ett mysterium fram till början av 60 talet. 

Havsvatten verkade försvinna genom klipporna in i berget. Forskare var tvungna att använda sin fantasi och flera kilo färgämnen som heter uranin för att lokalisera vart vattnet tog vägen.  

Efter två veckor visade det sig att vattnet hamnar i en labyrintisk tunnel under jorden och kommer ut på andra sidan ön i Melissani sjön och på stränderna i samiska viken. 

Vattnet drev tidigare vattenhjulet i en kvarn men efter jordbävningen 1953 minskade vattenströmmen och idag används inte vattenkvarnen längre. På platsen finns det ett cafe’ som tyvärr var stängt när vi var där .

Vi gick vidare till fyren Agio Teodori som ligger i närheten.

Fyren Agio Teodori.
Bosse och jag i fyren Agio Teodori.

 Kefalonias stränder

Som jag har nämnt tidigare Kefalonia är en bergig ö och stränderna har en lite annorlunda karaktär. De stränderna som jag har sett på Kefalonia är oftast smala, omgivna av klippor och vackra stenformationer men saknar bredd och vitt eller guld kornig sand.

Limenia beach

Limenia är smal ganska och stenig.

Stranden ligger precis vid vägkanten mellan Skala och Sami. Där kan du stanna till när du är på språng och känner för en paus eller ett dopp. Stranden är smal med en blandning av sand och stenar. På vissa ställen poppar stenar upp ur vattnet och ser ut som svampar eller andra roliga formationer.

Gidaki och Mini Myrtos

Mini Myrtos.

Gidaki och Mini Myrtos ligger vid Ithakas kust . Ithakas kust är är otroligt vacker med havet som skimrar i grönt och de imponerande avskilda stränderna. Gidaki och Mini Myrtos  är unika, så nära Vahti( Ithakas huvudstad) men samtidigt långt borta eftersom de endast är tillgängliga från havet. Stränderna är små men badvänliga.

Mini Myrtos är liten med originella klippor och skimrande kristall vatten.
Gidaki är omgiven av en vacker klippa.

XI-beach

Xi är en smal, trång men långgrund och promenadvänlig.

Ligger ca 10 km från Lixouri  och är känd för sin annorlunda sandfärg som många beskriver röd eller orange. För mig är den snusfärgad. Stranden är ganska trång och liten men promenadvänlig. Vi åkte ditt för att stranden skulle vara så originell men den imponerade inte på oss.

Myrtos beach

Myrtos beach är dramatisk, vacker och stenig .

Den vackraste och mest annorlunda stranden av alla är definitivt Myrtos beach, den blev vår favorit direkt. Det är en mäktig upplevelse att stå på den upphöjda utsiktsplatsen och se det fantastiska färgskimrande havet som sträcker mellan horisonten och den långa vita stranden. Stranden är stenig så det känns under fötterna när du går barfota. Det är inget långgrunt vattnet så det gäller att vara försiktig om man ska bada.

Myrtos beach.

Eglina beach

Eglina är mysig och liten.


Ligger nära flygplatsen Agrostoli. Eglina är en liten men ganska mysigt strand. Bra för surfing och bad.

Vi stannade där  innan vi skulle lämna bilen och gå till flygplatsen. Under  promenaden längs stranden, lyssnade vi på skvalpandet från vågor som svalkade våra fötter och njöt av de sista timmarna på Kefalonia. 

Vi gick förbi människor som log under parasoller och en man som sov under öppen himmel, helt näck och röd som en kräfta. Vi blev lite förvånade eftersom det inte var någon nudiststrand precis men han ville kanske bli brun på alla ställen på kroppen. Vem vet?

Bra att veta

  • Gidaki och Mini Myrtos stränderna kan du nå genom att hyra en båt eller åka på en båtutflykt till Ithaka.
  • Mer  sällsynta växter finner du i berget Ainos.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *