Kefalonia-en ö som bjuder på skönhet och mysterier

Vackra Kefalonia på Greklands västkust är full av naturupplevelser,  otroliga vyer och spännande historia. Här möts du av stränder med turkost vatten, grönklädda branta klippor med serpentinvägar, droppstensgrottor och en underjordisk sjö. Vingårdar, bergsgetter och vildhästar delar denna vackra ö med färggranna och romantiska små byar.

Vi har besökt denna sköna pärla, kört bland annat quad safari i berget, mött vilda djur öga mot öga, besökt den underjordiska sjön i Melissanigrottan och mycket mer…

Följ äventyret,  läs recensioner från resan och få tips och idéer  ifall du vill åka till Kefalonia.

Quad safari från Skala till Poros

Att köra de små terrängbilarna är en upplevelse i sig

Jag har varit i Kefalonia tillsammans med min sambo Bosse, son William och mamma Hania.

Vi började äventyret med en guidad tur med små terrängbilar från Skala till Poros. Skala är en liten ort som ligger vackert beläget 66 m över havet på den sydvästra sidan om Kefalonia och har bara 448 invånare . Poros är en långsmal närliggande ort som sträcker sig längst kusten. I byn finns hamnen varifrån det går båtar till Killini och Ithaka.

Quad safarin började med upphämtning från hotellet och en kort provkörning av de små terrängbilarna . Därefter gav vi oss ut nordväst, på en gammal väg som slingrar sig uppe i berget. Vi körde förbi gamla kyrkoruiner, små byar och beundrade de fantastiska vyerna mellan himmel, berg och hav.

Här ser du  en dal som är omringat av berget. Det är en häftig upplevelse att se dalen uppifrån.

Under färden  hade vi några stopp för att dricka vatten och ta ett foto. Vid varje stopptillfället  berättade guiden spännande historier om Kefalonia. Han pratade om andra världskriget , den förödande jordbävningen som drabbade ön i 1953 och det antika Kefalonia som betraktas tillhöra Odysseus rike.

Här är kyrkoruinerna som är kvar efter jordbävningen. Skalvet var kraftig och ledde till stora skador  på Kefalonia . Hela öns höjdläge ökade med 60 cm.

Vilken ö var Odysseus sanna hem? En fråga som är nära sin upplösning

Under resans gång fick vi höra en spännande historia om det antika Kefalonia.  Ön betraktas som Odysseus rike men frågan om det sanna hem som Odysseus kom till efter det 10 åriga Trojanska kriget är fortfarande under identifiering.

Den berömda ön Ithaka , som Homeros beskriver i sitt epos  ”Odysséen” stämmer inte överens med den moderna ö som idag kallas för Ithaka .

Moderna Ithaka ligger åt öster och är bergigt. Homeros beskriver Ithaka som en större ö än idag och belägen på Greklands ytterkant  mot solnedgången i väster.

En forskare Robert Bittlestone  har försökt att identifiera  Odysseus ö och gjort omfattande arkeologiska och geologiska studier på plats . Med hjälp av fotografier ,satellitbilder och geologiska kartor kom han fram till att halvön Paliki på västra sidan Kefalonia kan vara den platsen som Odysseus kom till och vad Homeros avsåg när han beskrev Ithaka. 

Paliki. Xi beach.

Bittlestone menar att Paliki har kunnat vara en separat ö från början. Han påpekar att just här går en gräns mellan de tektoniska plattorna och de kraftiga jordbävningar som förekommer i området kan ha fyllt en mellanliggande kanal med nedfallande stenblock .

De första resultaten av geologiska borrningar i området som publicerades 2007 stöder Bittlestones tes . Undersökningen pågår fortfarande och enligt rapporter på Bittlestones egen hemsida www. odysseus-unbound.org   , är han nära att identifiera platsen för Odysseus sanna hem som troligen är Paliki .

Ett oväntat stopp på vägen till Poros

Vi körde vidare till nästa bergsby för att ta en kopp grekiskt kaffe. Plötligt blev det ett oväntat stopp. Det var en vild tjur som tillsammans med sin ko stod stolt på vägen, tittade argsint med sina stora ögon och tänkte minsann inte släppa förbi oss. Detta var hans territorium, hans ”dam”och hans bergstopp. 

Guiden ansåg snabbt att det inte var någon lek med tjuren och bad oss att vända. Vi la kvickt  i backväxeln och tog en annan väg till Poros.

I Poros stannade vi cirka en timme. Först utforskade vi byn , sedan satte vi oss i ett av strandcaféerna åt glass, drack grekiskt kaffe och njöt av tillvaron.

Stranden utanför caféerna

Mykensk grav i Tzanata

Den sista destinationen under vår färd var en ort utanför Poros som heter Tzanata. 

Där fick vi beskåda en gammal mykensk grav från bronsålder. Graven är en typ av rundgravar med kupolformat tak som var vanliga i den mykenska kulturen. I graven hittade grekiska arkeologer guldsmycken och ädelstenar som ger bevis på att i graven i Tzanata brukade kungafamiljer begravas.

En guldbrosch som hittades där mötte den exakta beskrivningen som Homeros beskriver i sitt epos att Odysseus hade på sig men det är inte bevisat att det är Odysseus grav.

Ingången till graven i Tzanata

Sammanfattning av Quad safari

Att köra safarin i berget var både lärorikt och spännande. Det var mycket som hände  under de fyra timmarna . Vi har upplevt Kefalonia på ett annorlunda sätt på små terrängbilar som var en upplevelse i sig. Vi fick höra intressanta historier om den mystiska , dramatiska ön och njuta av den fina naturen och vyerna. 

Kustvägen från Poros till Skala längs Limenia beach
Limenia beach. Här brukar folk stanna ,ta ett dopp i havet eller softa lite. Själv skulle jag välja en bättre strand. Den är smal och stenig.

Mötet med tjuren var lite läskigt men gav ett oförglömligt semesterminne och en  tankeställare, att världen finns  för oss att upptäcka men vi måste respektera naturen och dess djur oavsett var vi är.

Guiden var bra . Han såg till att vi hade det bra. Tillräckligt med vatten , foto , äventyr och att bilarna fungerade som de skulle. Det var en lyckad quad safari helt enkelt. 

Här nedan kan du läsa kort om vad som är bra att veta innan du ger dig ut på äventyr.

Ha det kul!

Bra att veta om safari

  • Varaktighet : 4 Timmar
  • Pris: 55-75 euro per bil för två personer.
  • Ingår i priset:
  • guidad tur
  • vatten och snacks
  • transfer från hotellet.
  • Körkort krävs.

Mer info finner du påhttp://unexpolored.gr

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *