I binas värld- en utflykt till ”Dias”biodling

Vaxkakor uppbyggda av bin.

Kefalonia är en vacker ö men också ett paradis för honungsbin som lätt kan hitta blommande växter att samla nektar på och producera honung.

Vi besökte en ekologisk biodling som drivs av bientusiasterna Eleni och Thanassis . Där fick vi se  en bikupa med livliga men lugna och flitiga bin  ,lära oss om hur ett bi lever ,provsmaka honung och mycket mer.

Vi har inte varit på en biodling  förut därför kändes det extra spännande och lite nervkittlande eftersom vi alla vet vad som händer när ett bi är argt och hur det känns när det sticks. 

Dessutom skulle vi ta på oss skyddande vita dräkter med nät för ansikte innan vi gick till bikupor. 

Bara det kändes annorlunda och  la förstås lite extra krydda på upplevelsen.

Mamma, Bosse, jag och William i skyddande dräkter.

Lite om honungsbin

Bortsett från drottning som kan leva i upp till 4-5 år så är vanliga honungsbin kort livade och lever bara i 122-152 dagar. Under den korta tiden hinner  bin att bygga bostad , organisera sig med andra , pollinera växter ,producera honung och vax . 

I vilt tillstånd bor bin i ihåliga träd och de första bikuporna var troligen urholkade trästammar. Nu används det mest  kupor av olika konstruktioner. 

Honungsbiet är en social varelse som bildar bisamhällen och kommunicerar genom att använda sig av vaggande dans (bidans) där vaggandets frekvens spelar stor roll . 

Bisamhällen består av en drottning (en fullmogen hona)som kan lägga  upp till 500 000 ägg, 200 till 300 drönare (hanar ) och från 10 000 till  90 000 arbetsbin som alla är sterila honor. 

Bin lever av nektar och pollen, har förmåga att producera honung och pollinera blommande växter och fruktträd.

Hur blir honung till?

I vaxkakornas celler lagras honung  och nektar.

För att bina ska producera honung krävs energi. Honungsbiet har två energikällor, nektar som innehåller kolhydrater och pollen som innehåller protein. 

Bina flyger ut från bikupan, samlar in nektar och andra söta vätskor från växter och blommor. Nektarn slickas upp av arbetsbina ur blommorna med hjälp av tungan och upptas  i en utvidgad del av matstrupen ,den så kallade honungsmagen. Sedan omvandlas nektarn inne i biets kropp till honung och biet kräks upp honungen när det är tillbaka i kupan. Honungen och pollen lagrats i vaxkakornas celler.

Vad är vaxet?

Bina producerar vax på en biram.

Bin skapar vaxet i bikuporna. Vaxet kommer naturligt från bina. Det är i binas vaxkörtlar som vaxet framställs. Dessa körtlar utvecklas när biet är 12-18 dagar gammal.

Bina behöver cirka åtta kilo honung för att producera ett kilo vax.

Biramar i bikupan.
En biram.

Så här ser det ut i boet .Biramar används av biodlare som insamlingselement i bikupor för att underlätta för bina att bygga vaxkakor, sätta yngel och samla honung.

Hur arbetar bina?

Thanassis berättar om binas liv i bikupan.

Allt arbete inom bisamhället utförs av arbetsbina. Arbetsbinas uppgifter är  att samla in och bereda föda , fixa  byggmaterial, inreda bostaden, vårda larver och försvara samhället mot inkräktare.

Drottningens uppgift är att lägga ägg och drönarnas att befrukta drottningar.

Parning sker endast en gång under drottningens liv på en utflykt som den unga drottningen företar sig långt från samhället , där träffar  hon drönare från traktens andra bisamhällen. 

Drönarna parar sig endast med en hona medan honorna parar sig med flera drönare. Efter parningen faller hanen ner på marken och dör.

Vilken honung smakar bäst?

Till vänster kan du se vinterhonung, i mitten sommarhonung och det ljusaste  till höger är vårhonung.

Efter den spännande berättelsen om bins liv och besöket i biodlarnas laboratorium var det dags att tillverka ljus och provsmaka honung. Vi fick testat vår, sommar och vinterhonung och tyckte att den mörkaste alltså vinterhonungen hade den bästa smaken och vårhonungen var sötast.

Sammanfattning av utflykten till ”Dias”biodling

Utflykten till Dias biodling var riktigt intressant och lärorik. Biodlarna  Elena och Thanassis var väldigt trevliga , gästvänliga och gav oss varmt mottagande. I slutet av besöket bjöd de  oss  på nybakade kakor , grekiskt kaffe, vin och juice.

Fika på ”Dias ”biodling.

Under två timmars besök klev vi in i binas värld, lärde oss lite om deras vardag i bikupan, provsmakade tre sorters honung och gjorde ljus av bivax. 

Ljusen som vi gjorde av bivax.

Det var verkligen roligt att se  hur organiserade och ordningsamma bina var. Så välstädat rent och organiserat som det var  i bikupan vill jag nästan ha det hemma .

På senaste åren har forskarna larmat för att  bipopulationer har minskat på grund av klimatförändringar ,bekämpningsmedel , kvalster och sjukdomar.

Jag frågade Elena och Thanassis om de hade märkt en populationsminskning på sin farm. De hade märkt små förändringar men  tycker att på Kefalonia har man fortfarande bra bipopulation. 

Elena och Thanassis påpekade flera gånger att det är oerhört viktigt att odla miljövänligt och inte stressa bina för att göra större vinster. Honungsbin trivs i lugn och harmonisk miljö och för att  bina ska kunna  producera honung och finnas kvar för näst kommande generationer måste vi respektera det.

Bra att veta

  • ”Dias” biodling passar utmärkt som utflykt på egen hand.
  • Pris: 16 euro per person.
  • Öppet 10.00- 18.00 alla dagar utom tisdagar och torsdagar.
  • Varaktighet: 2 timmar.
  • Mer information finner du på
  • http://beekeeping.gr/dias/visited/

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *