Båstad- en pärla vid Hallandsåsen

Vy över Köpmansgatan, huvudgatan som leder genom Båstad.

Båstad är liten sommar pärla som jag återvänder till varje år. Jag gillar den vackra kusten, gamla pittoreska gator med doftande rosenbuskar, små, mysiga fikaställen och en golfbana som ligger mitt i en äppelodling. Båstad ligger vackert på Bjärehalvöns norra kust vid Hallandsåsen, precis på gränsen mellan Halland och Skåne.

Det är en ort som förvandlas från en livlig stad på sommar till något av en tyst sovstad som går i dvala på vinterhalvåret.

På sommaren kan du uppleva mycket i Båstad, både i själva samhället och i omgivningarna. Det är aktiviteter i hamnen, utställningar, shopping, musikföreställningar, tennis och mycket mer.

Torg i Båstad.

Båstads torg är ett gammalt anrikt torg. Ibland bedrivs det en torghandel här men det måste ske enligt det traditionella modellen. Försäljning från vagnar är inte tillåtet.

I bakgrunden av den charmiga telefonkiosken ligger församlingshemmet.
Mariakyrkan är en gammal byggnad som byggdes runt 1450 och stod färdig i början av 1500-talet.

Båstad är starkt förknippat med Swedish Open. Under tennisveckorna i juli är det mycket folk, fest och musik, då kommer folk från hela landet för att titta på tennis på hög nivå, festsugna ungdomar och en del kändisar.

Det har spelats tennis av internationell klass här sedan slutet av 1940-talet och många av storstjärnor har lockats till tävlingen och orten. Och visst är det något speciellt att se en match på centercourten i live. Den inrotade tennistradition gör att Båstad även har sitt eget Tennismuseum och det finns gott om tennisbanor för den som vill spela själv.

Tennisbanor ligger precis vid den mysiga hamnen. Hamnen har ett stort utbud av restauranger små, mysiga butiker och andra aktiviteter. Det är en populär plats i Båstad.

Småbåtshamnen med Hallandsåsen som bakgrund.
Båthusen i hamnen.

Hovs Hallar

Hovs Hallar.Vandringsled.

På Hovs Hallar är det alltid vackert, när det är stilla och solen glittrar i vattnet eller när det är blåsigt och havets vågor skummar och bryter mot klipporna. Dit kan du åka på två olika sätt från väg 111 mellan Torekov och Båstad eller ta vägen över Kattvik om du kommer från Båstad. 

När du kommer fram till Hovs Hallar och parkerar bilen vid restaurangen möts du direkt av en fantastisk havsutsikt. Här kan du välja på två olika vandringsleder. En vandringsled som tar dig ned till havet och en som tar dig runt området, längs stranden och upp ovanför klipporna.

Mormor och William vilar vid vandringsstigen och njuter av den vackra utsikten.

Väljer du att gå stigen ned till havet kommer du att passera vegetation av olika slag, enar, ormbunkar, kaprifol, nypon och andra växter. Fortsätt gärna din promenad längs med vattnet, här kommer du att stöta på en del stenformationer som liknar grottor och mäktiga klippmassiv. Du kan välja att gå så långt du vill längs med havet, och sedan vända och ta samma väg tillbaka.

Den andra vandringsleden är 3 km lång och tar dig runt området, längs stranden och upp ovanför klipporna, det är lite svårare att ta sig fram på i visa ställen, men den stigen är mer dramatisk och varierande.

Våffelstuga vid italienska vägen

Våffelstuga ”Solbackens Wåffelbruk”.

På väg från hovs hallar brukar vi passera Italienska vägen och stanna på en våffelstuga som heter Solbackens Wåffelbruk.

Det är en 100 årig våffelstuga som ligger, vid en pärlade bäck och bland doftande växter. 

Serveringsplatser som är uppbyggda i etager, havsutsikt och oaser av växter ger platsen en harmonisk och ljuvlig atmosfär. Där brukar vi njuta av det sköna lugnet, doften av kaprifoler och äta våfflor med sylt och grädde som är bakade efter ett gammalt recept. Här känns det som att tiden har stannat för en stund. Det är min absoluta favorit i Båstad.

Våffelstuga ”Solbackens Wåffelbruk”.
Uteserveringen uppe på höjden med havsutsikt och doftande växter.

Rivera- Sveriges längsta strand

Stranden Riviera.

Sandstranden som också kallas Sveriges Riviera ligger i en lugn del av Båstad. Stranden följer Laholmsbukten och är Sveriges längsta sandstrand 12 km. Här kan du bada både direkt från stranden men också från badbryggor som görs i ordning sommartid eller promenera och massera fötterna i den finkorniga sanden.

Vägen till stranden.
Stranden Riviera.

 Under sommaren är stranden och havet platsen för massor av uteaktiviteter och vattensporter som surfing, segling, havskajak mm.

Bra att veta

  • Våffelstugan är öppen från april fram till augusti, sedan stängs den för säsongen. 
  • Hovs Hallar passar bra för picknick. Bra att ha på sig bekväma skor.
  • Under tennisveckorna i juli är det mycket folk i Båstad och det är svårt att komma fram med bil.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *