Ainos-det svarta berget

Ainos  är det högsta berget på Kefalonia med en höjd på 1628 m . Under den venetianska perioden var Ainos också känt som Monte Nero (svarta berget) på grund av  skogsbruk av den  mörka svarttallen. 

Idag är större delen av bergkedjan nationalpark och täcks av tallskogar och grekgranar . I den norra delen av berget kan du se grottor och de svarta tallarna finner du på 700- 1200m höjd.

Till Ainos leder en väg som är en av de få vägarna i berget och sammanbinder öns sydvästra och östra delar. 

Vi försökte ta oss till Ainos från Skala. Vägen dit var inte dans på rosor men till slut, efter ett äventyr kom vi till toppen.

På väg till Ainos

Svarta berget, Ainos

Det var en solig och ljuvlig torsdagsmorgon. Efter frukost tänkte vi åka till toppen av berget Ainos och  upptäcka den vackra bergkedjan med  egna ögon.  

Kanske får vi se de små vilda hästarna, vilda blommor, reptiler eller guldget …Ja det var många tankar som snurrade i huvudet . Vi hörde också att det fanns fina vandringsleder i berget och otroliga vyer av nästan andlig karaktär.

Vi startade GPS:en och började köra. I början var vägen fin och behaglig .

Vi stannade bara en gång för att släppa förbi små söta får som skulle gå över vägen. 

Fåren hade inte bråttom.

Plötligt ville GPS:en att vi skulle svänga in på en smal grusväg. Vi var lite tveksamma över att köra på den vägen, men vi gjorde det för att hittills hade GPS:en navigerat rätt . 

Vi körde  på stenar , vägen blev smalare och smalare och på höger sida ett brant stup ner i ett parti av sten och grus. Det gällde att inte titta ner. Plötsligt stannade bilen . 

Bosse försökte köra framåt men hjulen bara slirade. Det enda sättet att få bilen framåt var att köra sakta och putta på. Vi gick ut ur bilen och började putta och när vi väl fick i gång bilen och kunde köra framåt tog vägen slut. Vad ska vi göra nu tänkte jag?

 Vackert ,farligt och mystiskt samtidigt.

Det vi mötte där vi stannade var vackra vyer, getbajs och getingar  men ingen väg som ledde till toppen. Under tiden vi funderade på hur vi ska vända bilen och överleva stupet kom William springande med surrande getingar, getbajs under skon och sa: ”Nej, nu får vi nog vända och åka tillbaka till hotellet”. Lättare sagt än gjort men vi hade ingen utväg . Vi var tvungna att vända bilen . 

Efter många manöver fram och tillbaka  lyckades vi att vända och köra tillbaka hotellet .Det luktade bajs i bilen och vi var hungriga men vi tänkte inte ge upp. Vi hade bestämt oss för att efter lunchen ska vi göra ett nytt försök att ta oss upp på bergets topp.

Vackert och mäktigt.
När vägen tar slut.

Andra försök att ta sig till berget

Efter  lunchen  frågade vi i receptionen om en annan väg till berget Ainos .

Receptionisten på hotellet gav oss en vägbeskrivning till Sami  och sa att när vi kommer fram till Sami  ska vi fråga någon där om vidare beskrivning eftersom hon visste inte exakt hur vi skulle köra.

Det var inte lätt att ta sig till berget men nu vet vi att den enklaste vägen till Ainos från Skala är att åka till Sami. I Sami svänga till höger och köra mot Agrostolli raka vägen tills du se en skylt, ”Nationalpark Ainos”. Sedan följer du vägen till sändarstationen. 

Det finns tre vandringsled att välja på med olika svårighetsgrad. Den lättaste spåret är Chionastra på 6.184 m . Den tar ca 1,5 timme att gå. Längst vägen finner du underbar natur och makalösa vyer. Det är lite svalare där uppe så det är bra att ta med sig en extra tröja.

Det vi såg var är otroligt mäktigt. Andlig på något vis.
 Molnen vandrar fort och ändrar vyerna.

Sammanfattning av utflykten till Ainos

Det var en besvärligt väg till berget Ainos . Vi fick stå ut med getbajs, getingar som surrade runt oss och GPS:en som inte hittade vägen men det var verkligen värt att göra två försök för att se de makalösa vyerna . Vi såg inga vilda hästar men många getter som stod på vägen och undrade vilka vi var.

Ainos när solen är på väg ner.

Bra att veta

  • Ainos passar utmärkt som utflykt på egen hand.
  • Mysigt att ta med sig picknick
  • Varaktighet :4-6 timmar
  • Bra att ta med sig extra tröja. Det kan vara kallt uppe i berget.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *