Norrvikens trädgårdar i Båstad

Norrvikens trädgårdar är ett exempel på en dröm som blev verklighet.

Grundaren Rudolf Abelin som var utbildad hortonom, expert på trädgårdsvetenskap, reste runt i Europa och var fascinerat av olika trädgårdstilar. Hans dröm var att skapa trädgårdar som skulle väcka beundran men också vara en plats för utveckling av nya odlingsmetoder.

År 1905 kom Rudolf Abelin kom till Båstad och sökte en plats för att förverkliga sina trädgårdsvisioner. Han fastnade för ett område väster om Båstad och i början av 1906 uppfördes Norrvikens trädgårdar som bostad åt familjen och en plats för nya odlingsmöjligheter. 

Norrviken omfattade olika trädgårdsdelar med en Barockträdgård, Renässansträdgård, Österländsk terrass, Japanskträdgård, Vattenträdgård och en stor Fruktträdgård.

Päronen från Fruktträdgården.

Rudolf Abelins utveckling av nya odlingsmetoder gjorde att Norrviken blev en av de största och bästa fruktodlingarna i Norden. Med sina samlingar av jättefrukter vann Rudolf Abelin en guldmedalj vid nordiska utställningen i Malmö och högsta pris vid Världsutställningen i Paris.

Idag lyser Norrviken med sina vackra trädgårdar men den är också en mötesplats för olika event. Under året arrangeras här konserter, mässor, marknader och andra tillställningar.

På sistone har Norrvikens stilträdgårdar genomgått en renovering och nya trädgårdar har tillkommit.

Barockträdgården

Barockträdgården.

Villa Abelin, gräsdammen, bombhäckarna och den inramande växtligheten som inträder i barockträdgården är själva bilden av Norrviken.

I Italiens barockträdgårdar, där Rudolf Abelin funnit inspiration var trädgårdarna formade med människohand i harmoni med det omgivna landskapet. På Abelins tid fick gräset stå för en extra livgivande komponent. Gräset fick växa så långt att vinden kunde göra vågmönster i det.

Renässansträdgården

Ingången till ”Orangeriet restaurang”.

På baksidan av villa Abelin ligger Renässansträdgården. Här finns det ca 1km buxbomplantor som är klippta som textilmönster från senrenässans. I förläggningen av trädgården finns det Nordtyska planteringen och spegeldammen. Rabatten innehåller blommor från 1800 talets Nordtyska trädgårds stil

Buxbombplantorna.
Förläggning av trägården och den Nordtyska planteringen.
Blommorna framför spegeldammen är planterade i Nordtysk trädgårdsstil från 1800- talet.

Köksträdgård och växthus

Växthus.

Det är en nybyggd trädgård. Här kan du lukta på örter ,lära dig mer om ätbara växter ,hämta inspiration och njuta av fin miljö.

Köksträdgård. Här kan du även provsmaka de ätbara växterna.
En fin lekplats som ligger precis bakom Köksträdgården.

Bigården

Bigården.

Runt det lilla huset finns det tiotal bikupor. I huset finns en visningskupa där du kan öppna lucka och titta hur bina jobbar och lyssna på ljudberättelser om binas spännande värld.

Bigården.

Bina pollinerar växter och tillverkar honung. Honungen kan du köpa i Norrvikens butik.

De söta bikuporna.

Österländska terrassen

Österländska terrassen ligger i ett ljuvligt hörn där du kan stanna och njuta av lugnet och den vackra utsikten. Här finns ett orientaliskt tempel som var en populär lekstuga när Rudolf Abelins döttrar var små. Framför templet ligger en rabatt formad som en persisk matta och bredvid templet blänker mosaikdammen som symboliserar österländsk trädgårdskonst.

Utsikten från Österländska terrassen.
Det Orientaliska templet där Rudolf Abelins döttrar lekte.

Japanskaträdgården

Japanskaträdgården.

Den Japanskaträdgården var från början en ravin med lera och grus och när Rudolf Abelin bestämde sig för att anlägga en japansk trädgård där, så började det med ett hårt arbete för att omforma ravinen till en trädgård med stigar, små bäckar och japanska växter som skulle samsa sig med de skånska bokarna.

Japanskaträdgården.

Abelin tog inspiration från Japan men anpassade trädgården till ett svenskt landskap.

Stigen i den Japanskaträdgården.
Uteserveringen vid Japanskaträdgården.

Vattenträdgården

Vattenträdgården var den sista trädgårdstilen som Rudolf Abelin skapade på Norrviken. Vid det lilla vattentemplet är utsikten magnifik. Ljudet av vattnet som kommer från åsen genom olika dammar och en blandning av gröna växter och japansk röd lönn ger trädgården en fin färgkontrast. Trädgården är omgiven av blommande rododendron och hortensior som var Rudolf Abelins favoritblommor.

Bra att veta

  • Öppettider:
  • April:  lördag & söndag10-17
  • Maj:   onsdag- söndag 10-17
  • Juni- augusti: dagligen 10-17
  • September : onsdag- söndag 10-17
  • Oktober-december: 
  • lördag&söndag 10-17 
  • Entré 120 kr
  • Under 2019 erbjuder parken ett årskort när du köper en dagsentré.
  • Du kan ta med dig hund och en picknickkorg.
  • Mer info : www.norrvikenbastad.se

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *