Att besöka Louvre museum i Abu Dhabi

Konstmuseum Louvre Abu Dhabi.

Vad tänker du på när du hör ordet Louvre museet? Jag tänker direkt på Frankrike och Paris men innan vi åkte till Förenade Arabemiraten läste jag om att man kan besöka ett konstmuseum som heter Louvre Abu Dhabi. Min spontana tanke var varför heter den Louvre? Har museet någon koppling med Frankrike? 

Den 8 november 2017 öppnades Louvre Abu Dhabi, det största konstmuseet på den arabiska halvön. Den spektakulära byggnaden som ser ut som en satellit ligger på Saayad Island, 500 meter från Abu Dhabis kust. 

Varför heter museet Louvre Abu Dhabi?

Louvre Abu Dhabi.

Louvre Abu Dhabi är resultat av 30 årigt samarbete mellan Louvre i Paris och Abu Dhabi . Syftet men museet är att skapa en bro mellan konst från öst och väst. Louvre Abu Dhabi har investerat en ofantlig summa pengar för att få unika konstverk till sina gallerier och associera sig med Louvre i Paris.

För att kunna använda namnet ”Louvre ”betalade Abu Dhabi 525 miljoner dollar.  För att låna konstverk, speciella utställningar och ledningsråd från Louvre i Paris uppgick notan till 747 millioner dollar. 

Louvre Abu Dhabi.

Vad kan du se på museet?

Statyn ”Two heads”är en av de äldsta i mänsklighetens historia.

Den permanenta samlingen vid Louvre Abu Dhabi rymmer över 600 konstverk. Konstverken är speciellt utvalda för att överbrygga klyftan mellan österländsk och västerländsk konst. Museet visar konst och mänskligheten i ett nytt ljus.  Du kan beundra impressionistiska och surrealistiska målningar från kända europeiska konstnärer och historiskt hantverk från antika Kina och Iran. Gallerierna är ordnade efter tidsperiod och tema, så att besökarna kan känna en känsla av sammanhang och hitta en röd tråd när de utforskar.

Konstverket ”Fountain of light”ska påminna oss om att se mänskligheten i ett nytt ljus.

Hur mycket kostar inträde till Louvre Abu Dhabi?

Utemiljön på Louvre Abu Dhabi.

Inträde till Louvre Abu Dhabi kostar 60 AED (ca 151kr). Barn mellan 13 och 22 år, samt studenter som studerar vid utbildningsinstitutionen i UAE, betalar halva priset.  Barn under 13 år får gå in gratis. Funktionshindrade och en följeslagare får också gå in gratis. Biljetter kan du köpa på nätet eller direkt på museet. Vi köpte direkt på museet utan problem. Den var inga köer den dagen.

Innan du går in i museet kan du kan hyra en iPad för cirka 20 AED(ca 50kr). iPaden ger dig ytterligare information om de olika utställningarna och fungerar som en guide till de 12 gallerierna. Det fungerar också bra att gå utan iPad eftersom gallerierna är skyltade och det finns en bra information vid varje konstverk.

När är Louvre Abu Dhabi öppen?

Louvren Abu Dhabi är stängd på måndagar. På lördagar, söndagar, tisdagar och torsdagar är det öppet från 10:00 till 20:00, men på torsdagar och fredagar är det öppet från 10:00 till 22:00.

Hur lång tid tar det att spana in museet?

Louvre Abu Dhabi.

Du behöver cirka två timmar bara för att gå igenom museet. För oss tog det 4 timmar. Först beundrade vi den fantastiska byggnaden och dess arkitektur sedan gick vi till café, åt lunch och spanade på utemiljön och till sist gick vi till de 12 gallerierna och betraktade konstverken.

Hur upplevde vi besöket på muséet?

Det var en häftig upplevelse. Byggnadens arkitektur är fantastisk och bara den i sig, är värd ett besök. Inne i byggnaden kändes det som att kliva in i ett framtidssamhälle som man ser på since fiktion filmer. Det var en stilren vit miljö med svarta detaljer och vackert fallande ljus från satellit taket. Caféet där vi åt lunch var också stilren, enkel och hade en fin uteservering med havsutsikt.

Caféet på Louvre Abu Dhabi.
Utsikt från caféets uteservering.
Utsikt över Abu Dhabi från caféets uteservering.

Hela konstsamlingen var intressant och lärorik. Den avspeglade mänsklighetens historia och utveckling som var visat på ett modernt sätt samt lyfte fram likheter mellan civilisationer.  Jag gillade den känsla av sammanhang och den röda tråden som gick igenom de 12 gallerierna. Jag rekommenderar starkt att besöka museet. Även om man är inte konstintresserad blir man fängslad av arkitekturen, mänsklighetens historia och vår existens på jorden.

Utemiljön på Louvre Abu Dhabi.

Bra att veta

 • Du kan ta dig till museet med taxi, bus eller bil.
 • Från Dubai :
 • Buss kostar mellan 51 kr-82 kr och resan tar ca 2,5 timme.
 • Taxi kostar mellan 500-650 kr och resan tar 1 timme 11 min.
 • Om du kör själv kostar bensinen från 50- 75 kr och resan tar 1 timme 11 minuter.
 • Från Abu Dhabi:
 • Buss kostar 4 kr- 7 kr och åker varje halvtimme från Abu Dhabi busstation.
 • Taxi kostar mellan 55kr- 75 kr och resan tar ca 13 min.
 • Om du ska köra själv kostar bensinen ca 9 kr och resan tar ca 13 min.
 • Museet erbjuder gratis parkering ifall du kommer med bil.
 • Du kan boka en utflykt till Louvre Abu Dhabi men det fungerar utmärkt att upptäcka muséet på egen hand.
 • Mer information om hur du ska ta dig till museet finner du på www.rome2rio.com
 • Mer information om museet finner du på www.louvreabudhabi.ae
 

 
 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *