Pamukkale – en unik plats i Turkiet

Denna pärla upptäckte vi när vi var på golfresa i Belek. Vi tog en liten paus från svingandet och åkte på en guidad tour till Pamukkale, ”bomullslott” som det kallas på turkiska. Pamukkale är ett område med varma källor som ligger i nordost om Denizli i Turkiet. Orsaken till att berget kallas för ”bomullslott” är att hela bergsmassivet är vit och ser ut som ett slott av bomull.

Tidigt på morgonen klockan 05.00 blev vi hämtade på hotellet av en taxichaufför som körde oss till Antalya. Där bytte vi till en större buss och tillsammans med andra turister började vi köra mot ”bomullslottet”, Pamukkale. Guiden pratade på engelska och ryska eftersom de flesta turisterna på bussen var ryssar. Turkiet är tydligen ett populärt ställe för ryska turister.
Vi var förväntansfulla och nyfikna på att se denna omtalade, vita skönhet och den antika staden Hierapolis som ligger i närheten. Personalen på golfbanan berättade att det skulle vara en upplevelse utöver det vanliga. Så, nu är det upp till bevis. Snart är vi där. Efter några kilometers resa var det dags för ett första stopp och frukost. Vi stannade på ett ställe som heter Korkuteli. Där åt vi en turkisk variant av crêpes med vit ost och honung. Crêpesen tillagades direkt framför oss och de var jättegoda.
Mätta och belåtna åkte vi vidare. Guiden fortsatte att berätta historier om Turkiets olika kulturer och religioner, så tiden gick fort. Vi var nästan framme. Nu skulle vi bara äta lunch som ingick i resans pris och sedan gå till ”bomullslottet”. Vi stannade på ett matställe. Det första jag såg när vi kom in var surrande flugor som försökte fånga dagen i lokalen. Maten var ofräsch och lokalen lika så. Vi åt lite bröd och sallad och någon sorts soppa som jag vet inte hur den smakade för att den var smaklös. Vi är inte kräsna när det gäller mat men det var inte gott.
Mer om Pamukkale
Vi gick längst hela berget, doppade fötterna i varma, 35 – gradiga vattnet och beundrade det vackra vita bergsmassivet. Orsaken till att berget är så vitt är just det kalkrika vattnet som kommer från underjorden, rinner över klipporna och färgar dem vita. Det är också kalken och vattnet som har format de vackra terrasserna.

Legenden om Pamukkale

För många år sedan levde en fattig skogshuggare med sin familj på sluttningen av berget Cökelez. Han hade en dotter som var väldig ful. Kvinnor som hade söner vände sig om när de såg henne. Dottern brydde sig inte om att hon var fattig men hon var ledsen för sitt utseende. En dag föll hon från toppen av bomullsberget rakt ner i en pool som var fylld med vatten och lera. Tjejen dog inte men blev medvetslös.
Hon låg länge i det termiska vattnet och under tiden förvandlades hon till en mycket vacker kvinna.
När guvernörens son från Denizli såg den vackra, unga kvinnan liggande i vattnet bestämde han sig för att ta henne till sitt hem på en häst. Guvernörens son blev förälskad i den vackra tjejen och efter ett tag gifte de sig. Kvinnan fortsatte att gå till de varma källorna för att bli ännu vackrare.
Så, förutom de hälsosamma effekterna av vattnet, tror människor också på vattnets helande kraft.
Det sägs att mineralvatten från Pamukkale bland annat hjälper mot högt blodtryck, njursten, stroke, reumatism, utmattning, cirkulationsproblem och ögon-hudsjukdomar.
Hur som helst Pamukkale har varit en attraktiv plats för människor sedan antiken och det vackra naturfenomenet fortsätter fascinera oss även idag.
”Den heliga staden ”Hierapolis och grottan Plutonion

Från Pamukkale gick vi till Hierapolis ”Den heliga staden.” Staden ligger alldeles i närheten. Där kan du besöka den romerska amfiteatern, historiska museet och Cleopatra-poolen. Vi nöjde oss med att gå bland ruinerna och se den romerska amfiteatern.
Hierapolis har funnits sedan cirka 4500 f.Kr och ansågs vara en helig ort på grund av dess varma källor och en grotta, Plutonion som släppte dödliga gaser. Hierapolis lockade till sig folk som ville doppa sig i de välgörande källorna och handla på marknaden Agora.


Vad tyckte vi om utflykten?
Efter att ha sett resterna av den romerska amfiteaterns ruiner och en stor begravningsplats med massor av sarkofager och ”bomullslottet” var det dags att åkta tillbaka till Belek.
På vägen tillbaka till Belek besökte vi också vinstocks- och textilfabrikerna. När vi satte oss i bussen igen för att fortsätta färden började Bosse må illa. Jag hade ingen spypåse så vi fick stanna bussen. Bosse tömde magen men fortsatte att må dåligt. När vi kom till hotellet var han helt slut. Han behövde lite medicin för att piggna till. Vi skulle ju spela golf nästa dag och det ville han inte missa. På hotellet fanns det inga tabletter mot illamående men personalen ringde efter en taxi som körde oss till ett apotek. Taxichauffören ordnade också så att apoteket öppnade eftersom klockan var 23:00 på natten. Det kom en trevlig och kunnig apotekare som sålde magmedicin till oss. Medicinen hjälpte Bosse. Han piggnade till och kunde spela golf nästa dag.
Utflykten till Pamukkale var skön och lärorik. Vi såg ett av naturens underverk, ”bomullslott” och strövade runt i den ”heliga staden”, Hierapolis. Vi lärde oss mer om den turkiska kulturen och åt glass bland ruinerna av Agora marknad. Att sitta på den romerska amfiteatern kändes som att åka tillbaka i tiden och titta på en gammal pjäs. Allting var så fridfullt.
Vi kom ner på jorden igen när Bosse började må dåligt men bortse från det var det definitivt en upplevelse över det vanliga.
Bra att veta
- Var försiktig med mat i Turkiet. Ät bara mat som är väl genomstekt eller kokt och som fortfarande är riktigt varmt när det serveras.
- Ta med dig bekväma skor om du tänker åka till Pamukkale.
- Guidad tur från Belek till Pamukkale kostar ca 570 kronor.
- Mer information finner du på www.viatorcom.se
Senaste kommentarer