Utflykt till Chichén Itzá

Pyramid El Castillo i Chichén Itzá.

Chichén Itzá ligger i norra delen av Yucatanhalvön i Mexiko och är med på UNESCO:s världsarvslista. År 2007 blev El Castillo pyramiden rankad som ett av världens sju nya underverk.

Varje år kommer över en miljon turister till Chichén Itzá och spanar på templen, pyramiderna och utforskar Mayafolkets historia. Historia som är otroligt spännande men otäck samtidigt.

Om akustiken och Quetzalfågel

Quetzalfågel.

När vi kom till Chichén Itzá blev vi häpnade av akustiken i staden. Guidens handklappning framför trappan till pyramiden El Castillo framkallade ett eko liknande kvittrande från en quetzalfågel.

Quetzalfågel är en vacker, färggrann fågel som var en symbol för Mayafolket. Mayafolket trodde att Quetzalfågel var gudbärare. Det sägs att fågeln bara kan leva fritt och dess hjärta brister av sorg om den fångas in.

 Om Mayariket

Mayariket dominerade i flera tusen år på Yucatanhalvön och täckte ett område som till ytan var något större än dagens Italien. Kulturen utmärktes av hög läskunnighet och avancerad astronomi för den tiden, men också av omänskliga människooffer.

Mayafolket levde mest på jordbruk. Majs och bönor var basföda. Människorna kunde läsa, hade en bildskrift och är kända som utmärkta matematiker och astronomer. Astronomi och religion påverkade varandra eftersom planeterna ansågs vara gudar som påverkade människornas liv.

För att hålla gudarna lugna och bevara balansen i universum utfördes regelbundna människooffer och blodsoffer. Vid blodsoffer tappades kroppsdelar på blod och vid människooffer slets ut offrets hjärta eller höggs av halsen. Andra offer dränktes i särskilda vattenhål.

Cenote Sagrado – en offerplats

Vid Chichén Itzá finns några naturliga, brunnslika hål som kallas för cenote. Cenote bildas genom att taket på en underjordisk grotta kollapsar.

Cenote Sagrado var en offerplats och plats för fruktansvärda ritualer. Den är 60 meter i diameter, med vattenytan 27 meter ner i djupet. Ingen vet exakt hur de religiösa ritualerna gick till men det är känt att Mayafolket använde sig av kapning av könsorgan, öron, halshuggning och genom att kasta ner människor i ett 27 meters djup hål.

Regn och åskguden Chak hade inga begränsningar på sina offer. När sjukdomar kom som ett resultat av dåliga skördar, kastades offer ner i den heliga Cenote Sagrado. Undersökningar av skelett från botten av cenoten visade att 80% utav dessa skelett var från unga pojkar mellan 3-11. Att barn föredrogs var för att de hade en livskraft som fortfarande var på sin topp.

Den mystiska ormen Kukulcan

Det märkliga är att längs kanten på den stora pyramiden, två gånger om året, vid vår och höstdagjämningen, faller ljuset på ett sätt, som formar en ormliknande skugga .Ormen, guden Kukulcan slingrar sig från toppen mot den heliga cenoten. Tusentals människor besöker platsen den dagen för att få se denna ”uppenbarelse” med solens och skuggans hjälp.

Är du i Chichén Itzá under den tiden så kan du beskåda den märkliga formationen av ljus och skuggor som ger inbillning att ormen kommer slingrande ned från himlen och fortsätter i riktning mot en cenote.

Ormhuvud vid trappan av templet.

Souvenirer

När vi strövade runt bland ruinerna mötte vi försäljare som tillverkade massor av souvenirer. Vissa av de är jättefina och det är också turistpriser men det går att förhandla.

Hantverkarna i aktion.
Här ska William lockas att köpa en Mayakalender.

Bollspel Pok-a-tok 

Bollspelet Pok-a-tok var uppdelat i två typer. En typ utövades som en sport av proffsspelare. Den andra typen utövades istället för krig, där den förlorande bollspelaren offrades till gudarna.

Det var två lag med 2 till 7 spelare i varje som kämpade för att hålla bollen i spel med hjälp av höfterna. 

Poäng fick lagen då man lyckades få bollen igenom i en ring som var placerad i bollplanens vägg. Bollen var gjord i gummi och vägde ungefär lika mycket som en basketboll. 

Den största spelplanen för Pok- a- Tok hittades i Chichén Itzá.

Mayakalender som förespådde världens undergång i 2012

Mayaindianernas astronomiska och matematiska kunskaper var väldigt avancerade. Matematik som behövdes för kalenderberäkningarna användes också för att beräkna värdet på olika handelsvaror. Maya var den första civilisation som använde talet noll.

Mayaindianernas kalendersystem var också mycket avancerat. Mayakalender som liknar den vi använder idag heter haab(solkalender) som består av 365 dagar vilket visar att man hade redan då en korrekt uppfattning om längden på ett solår. 

För ritualer användes kalendern tzolkin men den mest mytfulla kallades baktun, och innefattade en period på 394,26 solår. Det var baktum som förespådde att världen skulle gå under i december 2012. Men det som hände var bara att baktun 13slutade och baktun 14 startade.

Mayakalendrar med olika motiv.

Varför kollapsade Mayaimperiet?

Forskarna kommer inte överens om orsaken till Mayaimperiets kollaps men vad de tror är att interna stridigheter, jordbävningar, klimatförändringar och torka kan vara de avgörande orsakerna. 

Kollapsen kan också ha berott på att Mayaindianerna utblottade jorden med sitt jordbruk.

Besök i cenote Ik Kil

Efter det intressanta besöket i Chichén Itzá åkte vi vidare till cenote Ik Kill för att äta lunch och sedan ta ett dopp i cenote. Det är ett populärt stopp och en väl organiserat plats för turister.

Ik Kil ser ut som ett djupt tropiskt dold paradis. De långa rötter som hänger ner i vattnet och gröna växter runt ingången skapar ett specifikt utseende. Vattnet ser nästan svart ut och är svinkallt men det sägs att det  har helande egenskaper.

För att kunna bada i cenote måste du först byta om och duscha. Det är ett ömtåligt ekosystem och det är viktigt att hålla vattnet rent från solkrämer och kemikalier. 

Cenote Ik Kil.
Cenote Ik Kil.

Vad tyckte vi om utflykten till Chichén Itzá?

Vi bokade utflykten till Chichén Itzá via en lokal turistbyrå Cenote Azul &Travel och vi blev inte besvikna. Turen var verkligen prisvärd och jättetrevlig. Vi var en grupp på 6 personer och fick en trevlig chaufför George och en guide som heter Artur. Killarna gjorde allt för att ge oss den bästa servisen.

George frågade oss om vi ville göra extra stopp och och se tequila tillverkning utan extra kostnad. Artur berättade om Mayafolkets historia och Chichén Itzá på ett väldigt spännande sätt. Vi var verkligen nöjda med utflykten. Alla i familjen tyckte att det var toppen med guidad tur eftersom vi hade inte upptäckt och lärt oss så mycket om Mayakulturen om vi hade åkt till Chichén Itzá på egen hand.

Dessutom fick vi provsmaka tequila och se hur den tillverkas vilket var extra bonus. Det var en enderbar dag, fullspäckad med upplevelser och fängslande berättelser som vi kommer att minnas länge. 

Tequilaprovning och guidning på plantagen.

Bra att veta

  • Turens varaktighet var 10 timmar.
  • Utflykten inkluderade:
  • Hämtning och avlämning på hotellet.
  • Lunch.
  • Inträdde till Chichén Itzá och cenote Ik Kil.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *