Om prisnivå på Island, Stay Apartments Einholt och den berömda Hallgrimskyrkan

Utsikt över Reykjavik från Hallgrimskyrkan.

Under vår långa weekend på Island bodde vi på Stay Apartments Einholt som jag bokade på Hotels.com.

Stay Apartments Einholt är ett enkelt lägenhetshotell som ligger i centrala Reykjavik. Lägenhetshotellet har ingen reception och all kommunikation sker via email eller när du är på plats via en porttelefon. 

Två veckor innan vi skulle åka till Island fick vi incheckningsinstruktionen och portkoden till lägenheten.

När vi kom till Reykjavik till den adress vi fick via mailet, hittade vi ett kuvert med en portkod och en karta i.

Vi knappade in koden på portdörren men den öppnade inte sig.

Efter några försök ringde vi till telefonreceptionen och frågade vad det är som händer och varför vi inte kommer in. En isländsk röst svarade på engelska att vår lägenhet fanns på en annan gata och i kuvertet finns det bara portkod och vidare instruktioner på hur vi ska komma dit.

I det ögonblicket kändes det som om vi var på skattjakt i stan och precis hittat första ledtråden, men vi har många kvar att leta efter. Nu gällde det att läsa av en karta och hitta rätt. Lägenheten låg inte så lång från den adressen vi var på men det tog en stund innan vi hittade den.

Utsikt över Reykjavik Hallgrimskyrkan.

Stay Apartments Einholt

Lägenheten som vi fick bestod av två rum + badrum och ett litet kök. Det som ingick i hyran var WIFI, städning, handdukar, sängkläder och parkering. I det lilla köket som fanns där kunde vi laga mat, rosta bröd och brygga kaffe. 

Stay Apartments Einholt.Köket.
Stay Apartments Einholt. Matplatsen.
Stay Apartments Einholt.Vardagsrummet.

Huset som lägenheten låg i var gammalt och slitet men själva lägenheten var fräsch och läget var perfekt. Den låg i centrala Reykjavik på gångavstånd till sevärdheter, restauranger och butiker.

En av de sevärdheterna som låg i närheten var den berömda Hallgrimskyrkan.

Hallgrimskyrka

Hallgrimskyrka från baksidan.

Hallgrimskyrka(Hallgrímurs kyrka) är en kyrka i Reykjavik ritad (1937) av arkitekten Guðjón Samúelsson,

Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter och är den näst högsta byggnaden i landet. Den har fått sitt namn efter den isländske prästen Hallgrimur Péturssonsom som var en av Islands mest kända psalmförfattare och poet.

Det tog hela 41 år att bygga kyrkan. Byggandet av kyrkan påbörjades1945 och avslutades år 1986.Det höga tornet blev färdig långt före den andra delen av byggnaden. Kyrkan är en av Reykjaviks mest kända symboler, den ligger i centrum och är synlig över hela staden.

När du kommer fram till kyrkan kan du ta en hiss och åka 8 våningar upp till en fantastisk utsiktsplats med vy i alla väderstreck. Där kan du ta foto i alla möjliga vinklar.

Hallgrimskyrka på kvällen.

Statyn framför kyrkan föreställer Leif Eriksson. Leif Eriksson var en sjörövare som var på upptäcktsfärd från Grönland. Det sägs att Leif var det förste europé som landsteg i Nordamerika. Statyn är äldre än kyrkan och är en gåva av USA 1930 för att fira Alltingets tusenårsjubileum. Alltinget är det äldsta existerande parlamentet i världen.

Gata Skòlavördustigur.

Denna sköna gata som jag har fotat från kyrkans torn har gamla hus, affärer, gallerier och kaféer. Här kan du shoppa ,ströva omkring eller sätta dig i ett av de mysiga kaféer och ta en god fika.

Hur dyrt är det egentligen på Island?

Innan vi åkte till Island läste jag på nätet att prisnivå på Island är hög och att det är ett av de dyraste länder i världen men hur är det egentligen?

Jag tycker att det är konstig prisnivå som råder på Island men allting är inte så dyrt som man tror.

Det är höga priser på hotell, utflykter och mat på restaurang men samtidigt kan du se mycket gratis om du kör själv och upptäcker Island på egen hand. Handlar du i en vanlig matbutik ser priserna också annorlunda ut.

Jag sparade lite kvitton från resan för att kunna ge dig en liten uppfattning om prisbilden i landet, så du kan göra en jämförelse mellan de isländska priserna och de vi har här hemma.

Middag på resturang ”Nepalese” i Reykjavik 323 kr per person.

Lammsoppa med bröd  på ”Gullfosskaffi” vid Gullfoss vattenfall 142 kr per person.

Mc Donalds 130 kr per person.

Mat köpt på butik i matkedjan ”Bónus”.

Bananer 15 kr/ kilo.

Apelsin juice 1 liter 10 kr. 

Skinka 120 g 19 kr.

Yoghurt 0,5  liter 19 kr.

Vatten 0,5 liter 9 kr.

Stay Apartments Einholt 1764 kr per natt.

Bensin 16 kr /liter.

Billigt eller dyrt? Det är inte så lätt att svara på, eftersom det finns många olika uppfattningar om vad som är dyrt. Det som är bra att veta är att man kan faktiskt besöka Island och göra ganska mycket utan att spendera alltför mycket om man är medveten om priserna.

Hur upplevde vi Island?

Vattenfall Skógafoss.

Island med sina spektakulära vattenfall, bubblande heta vattenkällor, vulkaner och glaciärer är full av upplevelser utöver det vanliga. Vi har upplevt svarta stränder ,djupa gröna dalar, porlande bäckar och otroliga vyer.

Vi har besökt denna pärla under en lång weekend och upplevt den på egen hand med hjälp av hyrbil. Det har varit kalla, intensiva dagar men också avkopplande och sköna.

När det gäller hotellet så kunde vi nog valt ett bättre alternativ och priserna kunde varit mer turistvänliga men bortsett från detta är Island ett land med häpnadsväckande natur som man bara vill se mer av. Vi känner redan nu att vi har mycket kvar att upptäcka på Island och en vacker dag kommer vi återvända dit.

Bra att veta

Inträde till Hallgrimskyrkan är gratis:

Inträde till tornet kostar ca 73 kr.

Barn mellan 7-14 år betalar ca 7 kr.

Kyrkan är öppen varje dag mellan 9.00-21.00.

Tornet stängts 30 min innan kyrkan.

På söndagar är tornet stängt mellan 10.30 -12.15.

Mer information finner du på www.hallgrimskirkja.is

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *