Mexiko – ett land med fascinerande historia, äventyr och vackra stränder

Xcaretparken på Yucatánhalvön.

Mexiko med sin mystiska och spännande indiankultur, pyramider, underjordiska grottor och vackra stränder är full av upplevelser för de flesta resenärer. I Mexiko kan du bada med delfiner, ge dig ut på äventyr i djungel, besöka historiska platser eller bara sola, bada och njuta av fina vyer.

Jag har varit i Mexiko på Yucatánhalvön med William och Bosse i 2016. Där har vi bland annat simmat i en mörk underjordisk grotta med pannlampor, klättrat på pyramiden i Coba, åkt zipline i djungeln och besökt ett av UNESCO utsett världsarv, den berömda staden Chichen Itza.

Varför åkte vi till Mexiko?

Idén att åka till Mexiko föddes på en fredag kväll när vi åt tacos. Då sa William att det hade varit jättekul att spana på Mayakulturen och smaka en riktig tacos i Mexiko. Ja, varför inte. Jag började googla och leta efter resor till Mexiko. Efter mycket letande valde vi att åka till en ort på Yucatánhalvön Playa del Carmen eftersom det skulle vara en bra utgångspunkt för utflykter, äventyr och även sol och bad. Och det var det. Allting var i närheten, precis som vi hade önskat oss.

 Playa del Carmen

Staden Playa del Carmen var från början en liten fiskeby som har vuxit till en turistort med 122 061 tusen invånare. Stadens kärna är nog promenadgatan Quinta Avenida (Fifth Avenue).

Gågatan Quinta Avenida ligger parallellt med den 15 kilometer långa stranden, och här är det alltid full fart och finns allt. Restauranger, färskpressad juice, cigarr, tequila butiker och gatuartister. Strandklubbarna ligger ett stenkast från gatan, som Mamitas Beach Club och lite lugnare Indigo Beach. Längre norrut blir avenyn lite lugnare och där hittar du trendiga caféer, exklusivare butiker och designhotell.

Strand vid gågatan” Quinta Avenida”.

Fundadores Park 

Vi tyckte att det var kul att gå, se gatan och känna atmosfären men vi tröttnade snabbt på all shopping och ljud. Vi tog en paus och satte oss i en mysig park som heter Fundadores Park. 

Där tittade vi på de flygande Papantla-artisterna. Det är verkligen något häftigt att se. Artisterna heter Voladores de Papantla och flyger bokstavligen runt en 30 meter hög mast. Fyra av de fem dansarna gör uppvisning, bundna med rep som faller ner till marken. Den femte kvarstår på toppen av masten, dansar, spelar flöjt och trumma.  

Enligt en myt skapades ritualen för att be gudarna att avsluta en hård torka. Denna ritual är oftast associerad med Papantla, Veracruz-området i Mexiko och utförs hela dagen med jämna mellanrum. Efter föreställningen tar artisterna emot en donation från publiken för att hjälpa till att hålla denna konstform levande.

En av flygande ”Papantla”- artisterna klättrar upp till toppen av masten.
Artister ” Voladores de Papantla”.
Uppträdande i ”Fundadores Park”.

Om konstverket ”Portal Maya”

Konstverk ”Portal Maya”.

Denna bronsskulptur av man och kvinna heter ”Portal Maya” och är hyllning till Mayafolket.  Graverade datum 21 december 2012som finns på statyn markerar slutet på Maya kalender. Konstverket har blivit en ikonisk bild av Playa del Carmen.

Bäst med Playa del Carmen

Det finns mycket du kan hitta på denna händelserika gatan men den godaste maten och bästa priser hittade vi faktiskt utanför den femte avenyn.

Bäst med Playa del Carmen var restauranger med god mat, otroligt goda färskpressade juicer, glass med smaker som vi inte provat tidigare, utmärkta stränder och utflykter med häftiga upplevelser. 

I nästa inlägg ska jag berätta om vår utflykt till Chichen Itza.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *