Island -Ett land med allt det ovanliga

Älven Skogá i Sudhurland ligger fem km från havet.

Island med sina spektakulära vattenfall, bubblande heta vattenkällor, vulkaner och glaciärer är full av upplevelser utöver det vanliga. Här möts du av svarta stränder djupa gröna dalar, porlande bäckar och häpnads väckande vyer.

Vi har besökt denna pärla under en lång weekend och upplevt den på egen hand med hjälp av hyrbil. Det har varit kalla, intensiva dagar men så avkopplande och sköna.

Följ äventyret som börjar vid den svarta stranden och upptäck det mystiska landet, Island.

Rangarping Eystra är en liten ort nära svarta stranden . Där ligger också vulkanen Eyjafjllajökull som som fick utbrott den 21 mars 2010 och vattenfallet Skógafoss.

Den svarta stranden

Sólheimasanur strand.

Sólheimasanur stranden är en strand som de flesta turister vill se trots att den är svårtillgänglig. Det som lockar är ett amerikanskt marint flygplansvrak och en svart strand som är täckt av vulkanaska.

Lördagen 24 November 1973 kraschade ett amerikanskt flygplan på stranden på grund av att piloten bytte till fel bränsletank. Alla passagerare överlevde men flygplanet blev kvar på stranden.

Wrecked DC-3 Plane.

Idag är det en turistattraktion och lockar både turister och fotografer. Det verkar som att det är just flygplanet som är i blickfånget för de flesta. Det bildas köer för att kunna gå in i vraket och fota sig från alla möjliga vinklar, men det är lugnt och stilla vid stranden.

Vid flygplanet. En kö för att komma närmare och ta bilder.
Lugnt och stilla vid stranden. Skummande långa vågor och skimrande lavastenar.

Som jag nämnde tidigare den svarta stranden och vraket är inte tillgängliga med bil. För att nå stranden måste du parkera bilen och gå ungefär 4 km fram och tillbaka. Det tar ca 2 timmar.

Vi stannade på parkeringen och naturligtvis bestämde oss för att gå till stranden.

Det ”utomjordiska” lanskapet.

När vi klev ur bilen kändes det som vi kom in på en annan planet, eller till en scen i science fiktion film. Det var ett svart avskalat landskap utan växter, omgiven av berg, hav och himmel. Det var bara utomjordingar som fattades.

Från parkeringen såg vi horisonten och havet, då tänkte vi att det var nog inte så långt till stranden, men ju längre vi gick så kändes det som om vägen aldrig skulle ta slut. Det var nära men ändå så långt bort.

En cyklist som passerade oss under vandringen.

Efter en lång promenad och en vurpa nådde vi stranden och såg något magisk, en strand, blått hav med skummande vågor med vita toppar och välpolerade svarta lavastenar som blänkte i solen som diamanter. I det ögonblicket sa vi samtidigt: ”Det här var värt mödan, det är fantastisk”.

Stranden när solen lyser upp.
Sólheimasanur strand.

Efter en skön tid på stranden var det dags att gå tillbaka och åka på nästa äventyr men det ska jag berätta om i nästa inlägg.

Bra att veta

  • Överväg väderprognosen innan du gå till stranden.
  • Hårda vindar och oväder kan orsaka stora problem.
  • Bra att ha kläder efter väder.
  • Bra att ta med sig ryggsäck med mat och dricka.
  • Det är lätt att hitta parkeringen.Den syns från vägen.
  • Stranden ligger bara 11 km (15 min bilresa )från vattenfallet Skógafoss.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *