Melissani sjön och Drogarati grottan-naturens mästerverk

Melissani sjön. Sjöns djup är mellan 10 och 39 meter och botten är täckt av stenar.

I Melissanigrottan strax utanför Sami på östra sidan av Kefalonia finns en underjordisk sjö vars vatten skiftar färg efter ljuset och dygnets timmar.

För många år sedan kollapsade taket i grottan och bildade ett hål. När solen skiner ner genom hålet skiftar det kristallklara vattnet färg i vackra nyanser av blått. Bäst är det när solen står högst upp på himlen. Då utstrålar sjön mystik och magi som är häpnadsväckande.

Hålet i taket som är 25 m ovanför vattnet.

I antika Grekland kallades sjön för nymfernas sjö och enligt legenden var grottan den platsen där en av dessa nymfer, Melissani dränkte sig efter att ha blivit avvisad av Guden Pan. 

Melissani grottan är formad som bokstaven B och består av två kammare. Den första kammaren är solupplyst och den andra är mörk och täckt med stalaktiter, alger och mossa. 

Första kammaren där solen strålar ner i vattnet.
Andra kammaren från insidan.
Utgången från andra kammaren. Det är en trång passage där roddmannen håller i repet som finns på sidan för att båten ska gå rakt och inte slå i kanterna.

Grottan kan du beskåda på en båttur som tar ca 15 min. Roddbåtarna och glada grekiska roddmän väntar när du kommer in i grottan .Många säger att det är långa köer till båtarna men vi hade tur och fick åka direkt. 

Turen var kort men magnifik . Alla som satt i båten var tysta, tagna av stunden och det kändes nästan som om vi var i en annan värld. Det hördes bara dropp från taket , årtag från båtarna och kameraklick.

Drogarati grottan

Efter Melissani var dags att upptäcka Drogarati grottan som ligger i närheten.

Denna grotta ligger 120 m över havsytan och är 95 m djup . Här har naturen skapat ett mästerverk, unika kalkstensformationer i form av stalaktiter och stalagmiter som har formats över tusen år .

Drogarati grottan anses vara  en av de finaste i Grekland och är den enda med en så stor kammare som är 65m x 45m och cirka 20 m hög. 

På bilden ser du stalaktiter och en tjock stalagmit.Stalaktiterna är de istappsliknande formationerna som droppar vatten från taket . Stalagmiten  har bildats av de dropparna som har fallit på golvet. Jag tycker att den ser ut som en gubbe.
Det är kallt och fuktigt i grottan. Bara 18 grader varmt. Drogarati grottan används även  för konserter för att den har en otroligt bra akustik.

Sammanfattning av besöken i de underjordiska grottorna

Denna utflykt gjorde vi på egen hand och det fungerade alldeles utmärkt. Vi åkte med hyrbil från Skala till Sami. Vägen till Sami var fin och det var lätt att hitta grottorna. 

Efter besöket i de underjordiska grottorna hade vi många intryck att smälta. Melissani sjön imponerade på oss med sin mystik och de vackra färgerna och Drogarati grottan med originella kalkstensformationer men vilken grotta var bäst ?  

När vi kom till hotellet ställde jag den frågan till  mina nära och kära . Alla tre tyckte att båda grottorna var originella på sitt sätt och definitivt värda att se men det är dock Melissani grottan som kommer stanna längst i minnet.

Bra att veta om grottorna Melissani och Drogarati.

  • ENTRÉ PRISER:
  • MELISSANI 7 Euro/pers
  • DROGARATI 5 Euro/pers
  • ÖPPETIDER:
  • MELISSANI varje dag mellan 9.00-18.00
  • DROGARATI Varje dag mellan 9.00-19.00
  • PASSAR UTMÄRKT SOM UTFLYKT PÅ EGEN HAND
  • VARAKTIGHET : ca 4 timmar

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *