Ithaka-den färgglada ön

Ithaka är den ön som är förknippat med Odysseus. Han var i grekisk mytologi kung och sagohjälte över Ithaka och närmast liggande öarna utanför Greklands västra kust. Odysseus var också huvudpersonen i den stora homeriska hjältedikten som heter ”Odysséen”.

För mig är Ithaka en symbol för nostalgi ,romantik och äventyr. Ithakas kust är otroligt vacker med havet som skimrar i grönt och imponerande avskilda stränder Gidaki och Mini Myrtos . Båda stränderna är unika, så nära Vahti men samtidigt långt borta eftersom de endast är tillgängliga från havet. 

”Captain Vangelis”båttur

Captain Vangelis båt.

Vårt nästa äventyr var just en båtutflykt till Ithaka. Vi blev hämtade på hotellet och åkte till hamnen i Poros . Där klev vi ombord på båten och satte oss på takdäcket tillsammans med resenärer från England och Holland . Vädret var perfekt , lagom värme , skinande sol och svalkande bris från havet.  Kapten Vangelis önskade oss en trevlig resa och båten la ut från kajen.

Det som jag var nyfiken på var de två stränderna som endast  är tillgängliga från havet och den färgglada Ithaka.   Är ön verkligen så fin och romantisk som alla pratar om? Finns Odysseus anda kvar där trots alla tvister om att Ithaka är den sanna ö som Odysseus kom till efter kriget? 

Fina små öar som vi passerade på vägen till Ithaka.

Under tiden jag funderade på alla dessa frågor kom båten ut på djupt vatten . Vi passerade små fina öar och småpratade med de andra resenärerna . Alla var förväntansfulla, avslappnade och glada. Tiden gick fort och brisen från havet kändes så behaglig.

Vi var framme vid den första stranden . Båten stannade. Besättningen släppte ner ett ankare och satte upp en rutschkana .Det var dags att bada. Folk bytte om till badkläder och gjorde sig redo för att hoppa i det kristallblå vattnet som skimrande i grönt. I det ögonblicket kom William på att han har glömt sina badbyxor. Shit… . 

Jag skojade och sa: 

Du kan få låna min bikini.

William skrattade och sa : 

Nej, det är nog bättre att jag köper nya badbyxor när vi kommer till Vathi. Din bikini är lite för tajt.

På väg till stranden Gidaki.
Vacker bergformation på stranden Gidaki.
Svalkande dopp i havet.

Mot Ithakas huvudstad Vathi

Efter första badstoppet åkte vi till Vathi Ithakas huvudstad. När vi började närma oss hamnen hörde jag att någon ropade ” Wow vilken panorama vy ”. Jag ställde mig upp, fotade, fotade och fotade men det som jag fick på bild var bara en del av det som jag såg i verkligheten. Det jag såg var så mäktigt och vackert. Det var en enastående panorama vy med pastellfärgade hus med gröna berg som bakgrund. 

Nästan framme i hamnen.

Vi var framme i Vathi , Ithakas huvudstad. Jordbävningen som drabbade ön i 1953 förstörde byn men de flesta husen är återställda med samma arkitektur. 

I Vathi kan du besöka ett arkeologisk museum , folkmuseum eller ströva omkring ,njuta av utsikten och ta en fikapaus.

Vi valde att spana in orten först och sedan leta efter badbyxor men hittade inga  i passande storlek. Under tiden vi shoppade mötte vi glada Greker som skuttade förbi på sina små mopeder och släppte ut lite avgaser.

Alla de färggranna husen.

Mot nostalgi och romantik

Efter den snabba shoppingrundan och sightseeing  var det dags att lämna Vathi och åka till nästa ort, Kioni. 

Kioni  är en förtrollande och pittoresk hamn och anses vara en av Ithakas vackraste byar. Kioni är mycket tystare och lugnare än Vathi. Byn byggdes på 1500 talet och många byggnader står fortfarande kvar. Under sommaren är den tysta hamnen fylld av båtar tavernor och turister. 

Den pittoreska byn Kioni.
Hamnen i Kioni.
Utsikt från restaurangen där vi åt lunch.
Vackra stenformationer.
Stranden Mini Myrtos.
Mini Myrtos. Andra badstopp.

Sammanfattning av båtturen till Ithaka

Båtutflykten till Ithaka var spännande, mysig och nostalgisk . Vi fick se två orter med makalösa vyer. Huvudstaden Vathi som var lite bullrig, sliten och Kioni som var tystare, vackrare och mer harmonisk .

På vägen till Ithaka passerade vi  fina stenformationer och små öar. Vi stannade också vid de avskilda stränderna  Gidaki och Mini Myrtos . Båda var  unika, så nära Vathi men samtidigt så långt borta eftersom de endast är tillgängliga från havet. 

Det blev inget bad och inga badbyxor köpta men det blev en upplevelse över det vanliga.

I nästa inlägg tänker jag berätta om turen till  Fiskardo och Asos. Det är de orterna där kändisar skaffar sig sommarhus . 

Missa inte det!

Bra att veta

  • Båtturen till Ithaka kostade 40 euro/pers.
  • VARAKTIGHET : ca 8 timmar
  • AVGÅNGAR:
  • Tisdagar, fredagar och söndagar
  • BRA ATT TA MED SIG BADKLÄDER
  • mer info finner du på :

       www.kefalonia-cruises.gr

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *