Pingvellir nationalpark

Pingvellir nationalpark.

Pingvellir nationalpark(Tingvalla)var vårt första stopp på Gyllene cirkeln. Tingvalla är av Unesco klassat som världsarv och är beläget intill Islands största sjö Pingvallavatn. Det är också den platsen där fria islänningar höll sitt första riksmöte, Alltinget i 930. Alltinget är den äldsta riksdagen i världen.

Pingvellir nationalpark.

Alltinget har sitt namn efter att riksmöten alltid inrättades på Pingvellir, området som ligger nära Reykjavik och alla män från hela det geografiska området som var fria hade rätt att delta.

I parken finns det Lagberget där redovisning för tingsordningen skedde. Lagberget var en klippa som hade utsökt akustisk, så att alla närvarande skulle höra bra.

Tingvalla-ett geologiskt fenomen

Förutom sin historia är Tingvalla också ett geologiskt fenomen. Parken är omgiven av branta bergväggar av vulkaniskt ursprung. Det var här stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta spelades in.

Tingvalla är beläget på en geologiskt mycket intressant plats mellan nordamerikanska kontinentalplattan och eurasiska kontinentalplattan. Området består av den stora ravinen Almannagjá (Tingvallas spricka) som markerar gränsen för den nordamerikanska kontinentalplattan.  Det finns olika tolkningar av bildningsförloppet av ravinen.

Almannagjá (Tingvallas spricka).

En vanlig förklaring är att det utgör en del av den kontinentalsprickan, en bergskedja som sträcker sig genom Atlanten från syd till norr och att sprickan i Tingvalla expanderar med 2 till 5 cm per år. 

Det andra mer korrekta beskrivningen från geologer är att Tingvallas spricka har bildats genom magma och sprickrörelser i ett spricksystem och är kopplat mer till vulkanism i berget Hengill än till rörelser i kontinentalplattorna. 

De moderna mätningarna har visat att  rörelser i jordskorpan mellan de två kontinentalplattorna sker i den östra delen av kontinentalsprickan under glaciären Vatajökull och vidare norrut och rörelser vid Tingvalla är idag oväsentliga.

Almannagjá (Tingvallas spricka).

Pingvallvatn – Islands största sjö

Sjö Pingvallvatn .

Parken är omgiven av Islands största sjö som har ett unikt ekosystem på grund av att sjöns vatten filtreras genom omgivande lavafält. Lavafälten tillåter större djup än vad som annars skulle vara normalt. Det ger mer växttillväxt, mer fotosyntes, större biologisk produktivitet och större variation av fiskar och fåglar.

I Pingvellir nationalpark finns det ett stort informationscenter som ger information och tips om camping, fiske och vandring samt allmän information om parken via en multimedia skärm. Där finns också en liten cafeteria med drycker och lätta måltider.

Hur var det i parken?

Dagen vi var i parken var det kallt och blåsigt så det var en utmaning att gå där. Jag hade på mig vantar och mössa men det hade inte Bosse. När vi kom tillbaka till bilen var hans öron röda som små rödbetor och håret sträckte sig mot himlen.

Vi satte på full värme och började köra mot vattenfallet Gullfoss. Naturen på den sträckan var så vacker i alla sina höstfärger så vi kunde inte låta bli att stanna bilen igen, gå ut i kylan och ta några kort.

Pingvellir nationalpark.

Medan jag fotade och Bosse värmde upp sina frusna öron stannade plötsligt en jeep framför oss. En tjej vevade ner rutan och talade om med bestämd röst att vi måste följa parkens regler. Vilka regler tänkte vi. Vi stod vid vägkanten. Det som ni måste tänka på,fortsatte hon: 

– är att ni inte får köra på terräng eller parkera utanför bestämd parkeringsplats. 

-Okej! vi gjorde det utan att tänka på att det inte var tillåtet, men vi ska inte göra om det – svarade jag lite förvånad.

Sedan läste jag i broschyren att på parkens område finns många sprickor i lavafälten och stenar så man måste vara försiktig och köra enligt regler.

Sprickor i lavastenar.

Bra att veta

  • Pingvellir nationalpark är naturreservat och all natur är skyddad. 
  • Camping är endast tillåtet på utvalda campingplatser.
  • Fisketillstånd säljs i informationscentret.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *