Gyllene Cirkeln – Geysir

Gyllene cirkeln är en känd turistrutt på Island som utgår från Reykjavik. Det är många turistbussar som kör denna sträcka. Oftast inkluderar turen de tre huvud sevärdheterna: Geysir, Pingvellir och Gullfoss.

Vi körde Gyllene cirkeln på egen hand med bil. Det var mycket billigare och roligare eftersom vi inte behövde passa tider och vi kunde upptäcka alla de sköna pärlorna i egen takt. Det var också lätt att hitta alla platserna, bra för oss som inte är hajar på att hitta allting direkt. 

Om det vackra vattenfallet Gullfoss berättade jag om i förra inlägget. Nu ska jag berätta om Geysir, området med de heta sprutande och ångande vattenkällorna.

Pingvellir nationalpark tar vi nästa gång, så får du guiden om gyllene cirkeln i din hand. Bra eller hur?

Du som inte tänker åka till Island följ med på äventyret i alla fall och upptäck de mystiska, vackra och intressanta platserna tillsammans med oss.

 Geysirområdet

En ångande vattenkälla.

Geysir som vi besökte ligger i dalen Haukadalur nordost om Reykjavik. Det är ett geotermiskt aktivt område med samma namn som gejser Geysir. På området finns en hel del varma, ibland kokande källor och gejsrar Strokkur och Geysir.

Geysir och Strokkur

Gejsern Geysir.

Området påverkas ofta av vulkanutbrott. Det sägs att gejsern Geysir bara är aktiv under perioder efter vulkanutbrott och sedan kan vara lugn i långa perioder. 

När vi var där var Geysir lugn som en filbunke. Men när den har utbrott bildas en upp till 70 meter hög hetvatten- eller ångpelare. 

Undersökningar av den omgivande marken har visat att gejsern varit aktiv i cirka 10 000 år. Geysirs aktiviteter är starkt sammankopplade med seismisk aktivitet. 

En beskrivning från år 1630 talar om att gejsrarnas utbrott var så häftiga att hela den omgivande dalen skakade. Tur för oss som kom dit nu när det var lugnt och behagligt i dalen.

Gejsern Strokkur.

Medan Geysir är lugn och vilar, finns det en mycket aktiv gejser cirka 50 meter söder om den som har täta utbrott, Strokkur. Utbrotten brukar ske ungefär var tredje till femte minut och det kokande vattnet kan nå en höjd på 20 meter. 

Vi stod där ett tag och tittade på Strokkur trots det kalla vädret och blåsten eftersom det är ett rätt intressant och häftigt fenomen. Utbrotten sker var tredje till femte minut men de är inte lika stora varje gång. 

Jag tänkte fånga Strokkur på bild när vattnet kommer upp på en höjd av 20 meter. Lättare sagt än gjort. Vi väntade och väntade och när handen började somna av kyla och att hålla kameran i beredskap gick vi till nästa vattenkälla. Och vad tror ni det hände när vi gick? Efter att vi tagit några steg hörde vi några av människorna ropa wow så vi vände oss om. Ja, det kom, utbrottet med en höjd på 20 meter.

En vattenkälla.

Dalen Haukadalur

Dalen bakom gejserområdet.

Några meter från de heta källorna och gejsrarna ligger ett berg och grön dal med sagolik utsikt. 

Vi blev lite förvånade över den stora kontrasten från den kala marken med heta bubblande, ångande källor till en idyllisk lugn miljö med grönska, små hus, getter och hästar som mumsade på gräset.

En vandringsled i berget.
Kallt och blåsigt. Bosse letar efter lä.

Regisören donerade Geysir till isländska folket

Fram till år 1894 ägdes Geysirområdet av en lokal bonde. Under det året sålde bonden området till James Craig (senare Lord Craigavon), partner i ett whiskydestilleri från Ulster och en framtida premiärminister för Nordirland. James Craig reste ett stort staket runt platsen och började ta ut en entréavgift från besökare som ville se gejsrarna. 

Efter ett tag verkade Craig tröttna på sitt projekt och gav området som en present till en vän, E. Craig, som tog bort entréavgifterna. Senare ärvde Craigs brorson Hugh Rogers platsen. År 1935 sålde han Geysirområdet till filmregissören Sigurður Jónasson, som sedan donerade det till isländska folket för alltid.

Bláskógabyggð, Sudhurland.

Efter ett spännande  besök i Geysir var det dags att köra vidare till nästa platsen i Gyllene cirkeln. I nästa inlägg ska jag berätta om Pingvellir nationalparken.

Bra att veta

  • Gyllene cirkeln hinner du köra på en dag.
  • Busstur från Reykjavik kostar cirka 843 kr

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *