Heldagsutflykt från Abu Dhabi till Dubai

Deira – den gamla stadsdelen av Dubai.

Eftersom vi bodde i Abu Dhabi när vi var i Förenade Arabemiraten var vi naturligtvis sugna på att åka till Dubai och utforska stadens spännande historia, kultur, se både den nya och gamla sidan av Dubai och få svar på frågan: Är Dubai mellanösterns svar på Las Vegas?

Vi bokade en guidad heldagsutflykt till Dubai via GetYourGuide. Vårt äventyr började med att vi blev hämtade utanför vårt hotell i Abu Dhabi sedan mötte vi en indisk guide och åkte en lång bussresa på en och en halv timme till Dubai. Under tiden vi passerade Dubais förorter berättade guiden om Dubais historia och den enorma arkitektoniska utvecklingen. Vi märkte direkt när vi närmade oss Dubai eftersom koncentrationen av skyskrapor blev större och större. 

I Dubai började vi vår sightseeing med att spana den nya stadsdelen först. Vi åkte till Palm Jumeriah, besökte landmärken, såsom Burj Al Arab, Dubai Mall och Burj Khalifa för att sedan ta en abra båt och utforska det gamla Dubai såsom Dubai Museum, Gold Souk och Spice Souk. 

Palm Jumeriah

Park Umm Suqeim.

Palm Jumeirah är en konstgjord ö formad som ett palmträd där stammen har landförbindelse via broar. Palm Jumeirah består av lyxiga bostadshus, villor och hotell. Tack vare formen av ett palmträd så ligger vissa byggnader direkt vid havet. Längst ut på palmens krona ligger ett av Dubais mest välkända hotell Atlantis. Atlantis, The Palm är ett femstjärnigt hotell som har tema av myten av Atlantis.

Atlantis är en overklig ö omtalad av Platon men dess existens har inte kunnat bevisas. Enligt Platon ska ön ha legat någonstans bakom landmassorna av Gibraltar sund i norra Atlanten och ha varit det mäktigaste riket på Jorden på sin tid. 

Vi stannade vid Atlantis en kort stund, drack lite vatten och tog några bilder. Bilderna blev inte så bra eftersom solen lyste på direkt in i kameran.

Vi fortsatte äventyret till stranden för att beskåda ett hotell till, världens lyxigaste denna gång, hotell Burj Al Arab som är sjustjärnigt.

Burj Al Arab ligger på en egen konstgjort ö och är byggt så att helheten skall föreställa ett segel. Hotellet har en helikopterplatta och inga vanliga rum utan består av 220 sviter.

Hotell Burj Al Arab.

Den minsta av dessa är 169 kvadratmeter och den största 780 kvadratmeter stor. Hotellet är ett av världens dyraste och en natt där kostar mellan 4660 och 138 800 kr.

Alla sviter erbjuder fantastiska bekvämligheter såsom iPad i guld, iMac, mediasystem, elektronisk styrning av ljusinsläpp. Gäster på Burj Al Arab får även tillgång till Wild Wadi Waterpark, Talise Spa, privat strand och inom och utomhuspooler.

Vi kunde bara se hotellet från utsidan eftersom det är stängt för besökare, Det enda sättet att se hotellet från insidan utan att bo där är att boka middag, lunch, Afternoon Tea eller kvällsdrinkar. Det populäraste är Afternoon Tea och kostar mellan 1389-1600 kr beroende på vilken restaurang du väljer.

Dubai Mall

Shopping i Dubai Mall.

Nästa station på vårt sightseeing karta var Dubai Mall. Dubai Mall, är till ytan världens största shopping center med fler än 1 200 butiker i fyra våningar och det byggs mer. Det är verkligen en höjdare för en shoppingälskare. Dubai mall ligger bredvid världens högsta byggnad, Burj Khalifa och innehåller förutom butiker, biografer, restauranger och kaféer bland annat ett stort saltvattenakvarium och en skidanläggning. Det är omöjligt att går igenom gallerian på ett par timmar som vi hade men vi fick liten inblick i hur detta shoppingcenter ser ut och hittade ingången till Burj Khalifa och akvariet som vi skulle besöka nästa dag. Vi hann också se fontänen, äta god glass och pausa med en kopp kaffe.

En kaffepaus på Dubai Mall.
Ingång till Burj Khalifa.

Dubai Museum

Dubai Museum.

Efter de fria timmarna i Dubai Mall åkte vi till de gamla stadsdelarna av Dubai, Bur Dubai och Deira.

Fahidi fort som idag är ett museum ligger vid Al Souk Al Kabir- området. Fortet byggdes för cirka 200 år sedan, som monarkens lokaler och ett försvarsfort, eftersom det gränsar till det urbana Dubai. 

Senare blev fortet en arsenal för artilleri och vapen och det användes också som ett fängelse för missbrukarna.  Fortet renoverades och öppnades för allmänheten 1971 som Dubais museum. 

Dubais museum visar mycket gammal historia som är interagerade med olika människor och civilisationer över tid. Du kan bekanta dig med de olika miljöerna av stads, öken och landsbygdsliv i Dubai och se autentiska föremål och verktyg som människorna använde i sin vardag. Du kan också beskåda de stora, ständiga ansträngningarna som ledde Dubai till dess nuvarande framsteg och utveckling.

Al Kaimah är ett primitivt hus där invånarna från området bodde. Huset är byggt av bambus och palmgrenar.

I centrum av Fahidi Fort ligger en gård som används för att visa modeller av lokala båtar och bambuhus med sina traditionella möbler.

Gården i centrum av Fahidi fortet.

Gold Souk och Spice Souk i Deira

På väg till Deira – den gamla stadsdelen av Dubai.

Efter en portion av intressant historia om Dubai var det dags att bege sig till Deira och besöka guld och kryddmarknaderna.

Deira ligger på andra sidan viken som man bland annat kan passera över med små passagerarbåtar, abra. Vi tog en sådan båt och åkte dit. Det var en mysig upplevelse i sig. När vi anlände till den färgglada marknaden blev vi omringade av försäljare som ville sälja kryddor och guld. Vi gick en sväng i den tajta passagen och spanade marknaden. Kryddorna doftade härligt och guldet blänkte överallt. Det var inga problem att ha ett sju-åtta kilos guldsmycke i skyltfönster.

Vi började känna oss hungriga. Guiden visade oss ett litet matställe som nästan var gömt bland guldet. Där köpte vi en färskpressad juice och en arabisk kycklingrulle. Både juicen och maten tillverkades framför oss så allting var fräsch och jättegott. Många tack till den snälla guiden för att du visade oss den gömda godingen. Vi hade inte hittat den själva.

Vad tyckte vi om utflykten?

Äventyret till Dubai var både lärorikt och intensivt. Under en dag fick vi se de främsta sevärdheterna både i nya och gamla Dubai. Vi lärde oss också lite mer om Dubais historia och beskådade fascinerande skyskrapor som verkligen tänjer på gränserna för arkitektonisk fantasi. Att åka abra båt till de gamla stadsdelarna av Dubai var som att ta ett kliv från nutiden till dåtiden där allting började och en liten fiskeby Dubai utvecklades till en världsmetropol.

Jumeriah gata.

Utflykten var intensiv men den gav oss en bra överblick av Dubais främsta sevärdheter och vad vi ville se mer av. Inträde till Burj Khalifa ingick inte i utflyktens program till exempel men vi kunde beskåda den från utsidan när vi var på Dubai Mall .

Det var lättare att besöka Burj Khalifa på egen hand, dagen efter när vi hade sett den tidigare och visste vart vi skulle gå. Vi hade en rolig och upplevelserik dag i Dubai och efter att jag har varit i Las Vegas och sett Dubai nu kan jag säga att Dubai är lite av Mellanösterns Las Vegas. Framförallt när jag tänker på pampiga hotell, skyskrapor, golfbanor och Dubai fontän som liknar Bellagios fontän i Las Vegas.

Bra att veta

  • Heldagstur från Abu Dhabi till Dubai kostade 647 kr per person.
  • Utflykten varade 8 timmar.
  • Inträde till Dubai museum ingick i priset.
  • Mer information om utflykten och kvällsdrinkar på Burj Al Arab hittar du http://www.getyourguide.se
  • I länkarna nedan hittar du information om Afternoon Tea på Burj Al Arab.
  • Sahn Eddar
    Skyview Bar
    www.burjalarab.com


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *