Golf på Yas Links Golf Club i Förenade Arabemiraten

Klubbhuset på Yas Links Golf Club i Abu Dhabi.

För en golfare är det nästan ett måste, att spela en runda golf när man kommer till Förenade Arabemiraten eftersom det sägs att här finns golfbanor i världsklass. Vi testade två golfbanor när vi var i Förenade Arabemiraten. En av banorna var Yas Links Golf Course som låg ett stenkast från vårt hotell Radisson Blue i Abu Dhabi och den andra var en allmän bana som heter Abu Dhabi City Golf Club.

I detta inlägg får du reda på hur det är att spela på Yas Links Golf Course.

Golfbana Yas Links och hotell Radisson Blue i bakgrunden.

Om golfbanan

Yas Links golfbana.

Yas Links Golf Course öppnade sin 18-hålsbana år 2010. Från början var inte avsikten att bygga en golfbana på kusten, men det har visat sig att banan har stor ekologisk betydelse. Tack vare golfbanan har nya arter av växter och fåglar etablerat sig vid kusten. 

Banan är speciell i sin utformning med böljande fairways, sanddyner och havsutsikt. Åtta av hålen ligger precis längs med strandkanten, så där får du en härlig havsutsikt och båtar som svischar förbi när du spelar.

Banan har fem utslagsplatser och är anpassad för alla golfare från proffs till nybörjare. Teerna och greenerna är i väldigt bra skick. Greenerna är ganska stora och lagom snabba, fairways är i bra skick men på vissa ställen hittar du mark under arbetet och lite sönderbränt gräs. Några av hålen är luriga, särskild när det blåser, men vinden ger en extra utmaning. Just nu i januari 2019 när vi spelade var hål 1 till 9 mindre attraktiva eftersom det pågår ett byggarbete precis bredvid banan.

Greenen på Yas Links golfbana.
Yas Links golfbana.

Klubbhuset och golfakademi

Klubbhuset på Yas Links golfbana.

Klubbhuset var väldigt trevligt inrett i engelsk stil. Banan har en lekplats och servering vid 18 hålet.

Där fick vi överraskande sällskap av en liten 3 åring som satte sig i vår golfbil och ville köra oss till nästa hål. Pappan till pojken fick jobba hårt för att övertyga sonen att stanna kvar på lekplatsen.  

Yas Links Golf Academy.

Yas Links Golf är också granne med Ferrari World och Formel 1 banan. Vid ranchen som ligger bakom klubbhuset hittar du golfakademi. Det är ett övningsområde och en 9-hålsbana som är upplyst med elljus (Yas Links Academy course). Där kan ta en träningsrunda innan du ska ge dig ut på den stora banan eller spela på kvällen när solen har gått ner. Banan har korta hål mellan 83 och 185 meter och är en perfekt träningsbana för alla golfare oavsett förmågor. Den lite knepiga designen har små greens som utmanar noggrannheten och ditt korta spel. Att spela på den banan är betydligt billigare.

Yas Links golfbana.

Greenfee, transport och servis

Vi tyckte att priset är på tok för högt för att spela en runda på den stora banan, även om det ingår golfbil, ranchbollar, GPS och vatten i priset. Vi letade lite på nätet och bokade greenfee via golfscape vilket var det billigaste alternativet som vi hittade. Vi tog twilight greenfee. Det innebär att du spelar på eftermiddagen till reducerat pris, men det är inte garanterat att du hinner spela klart innan det blir mörkt. Vi räknade hur mycket tid vi behövde för att spela färdigt 18 hål och tog en tid klockan 13:00. Det var lagom för oss att hinna spela klart 18 hål.

Vi anlände till klubben i god tid för att kunna värma upp i lugn och ro och slå lite bollar på ranchen. Vi tog en taxi dit fast banan låg precis vid hotellet, eftersom det inte fanns någon ingång till banan från hotellet. Taxi kostade 22 kr och med extra påslag för att köra tillbaka blev det 27 kr. När vi kom fram till banan möttes vi av väldigt trevlig och hjälpsam personal. De tog våra golfbagar från taxin, ställde dem på golfbilen och körde till ranchen under tiden vi registrerade oss på golfklubben. När vi är kom till ranchen väntade allting på oss. Golfbilen, bagarna och ranchbollarna.

Yas Links golfbana.

Hur var det att spela på Yas Links golfbana?

Vi fick börja golfrundan på10 hålet vilket vi tyckte var trevlig eftersom det är den delen som är vid kusten.

Vid trettonde hållet hittade vi toaletter och en kiosk där man kan köpa förfriskningar. Personalen på banan var mycket trevliga och hjälpsamma under hela rundan. De körde runt banan och frågade då och då om allting var ok och om vi behöver hjälp.

Rundan gick så där, både bra och mindre bra. Det märktes att vi var lite vinterrostiga men det var jättekul att spela ändå, så här i januari när hemma i Sverige ligger is på banorna. Vi körde golfbil eftersom den ingick i greenfeen.I Förenade Arabemiraten är det inte vanligt att golfare går med vagnar som i Sverige. Först trodde vi att man inte fick att göra det men sedan såg vi en man som gick med en golfvagn så det var inte förbjudet i alla fall. Själv tycker jag att det är bra motion och i Sverige brukar vi alltid gå.

Fairway på andra delen av golfbanan.
Bunkern och greenen på Yas Links bana.

Banan har Links karaktär och påminde mig om en bana som vi spelade i Las Vegas. Den var också gjord i öknen och hade lika bra kvalité men greenfeen var mycket billigare. Visst, Yas Links är spektakulär vid kust delen med hålen 1 till 9 var inte så imponerande. Jag tycker att banan är lite överreklamerad och för dyr. Jag vet inte, vi kanske hade för stora förväntningar efter allt vi läst om banan. Sammanfattningsvis vill jag säga att Yas Links är fin och har bra kvalité men den är inte över det vanliga. Personalen gör vad de kan för att du ska ha en trevlig runda.

Greenen på första delen av Yas Links golfbana.

Bra att veta

  • Greenfee på Yas Links kostar mellan 1205 kr- 2799kr.
  • Twilight på Yas Links kostar mellan 1138 kr- 870 kr.
  • Greenfee på Yas Links (Academy course) kostar mellan 174kr – 423kr.
  • Öppettider: Öppet dygnet runt.
  • Mer info finner du på www.golfscape.comoch klubbens hemsida  www.yaslinks.com


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *