Att besöka Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi

Schejk Zayed-moskén.

Schejk Zayed-moskén med sina vita guldsmyckade fasader, fantastiska mosaikkreationer, 1000 pelare, 82 kupoler är en mycket påkostad, storslagen och otroligt vacker byggnad. Schejk Zayed-moskén sträcker sig över Abu Dhabi City Island och syns från alla de tre huvudbroarna som förbinder ön med fastlandet. Denna skönhet glänser ännu mer i mörkret när ett ljus system som följer månens faser tänds. 

Schejk Zayed-moskén.

När jag såg Schejk Zayed moskén på bilder innan vi åkte till Förenade Arabemiraten tänkte jag direkt att den här byggnaden får vi inte missa att besöka när vi kommer till Förenade Arabemiraten. Eftersom varken jag eller Bosse någonsin varit i en moské tidigare kändes det lite extra spännande att åka dit och få en liten inblick i den islamiska kulturen men framförallt se den pampiga byggnaden. Eftersom vi bodde på Yas Island i Abu Dhabi så var det enkelt för oss att ta oss till moskén på egen hand. Vi tog bara en taxi från hotellet som kostade knappt 75 kr. Innan besöket gjorde jag lite research om moskén och läste bland annat om klädkoden som råder när man kommer dit. Kvinnor behöver dölja axlar, armar och ben och för huvudet rekommenderas en tunn slöja eller sjal. Män behöver också klä sig ordentligt och täcka kroppen. Inga shorts är tillåtna. 

Vi följde den rekommenderade klädkoden och åkte till moskén. När vi kom fick vi först gå igenom en säkerhetskontroll och sedan fick kvinnor och män vänta i separata köer för att också passera en klädkontroll. Bosse släpptes förbi men jag fick av någon anledning gå åt sidan och låna ett plagg, (en abaya som det kallas) och ta på mig det över mina kläder. Det kändes konstigt eftersom jag hade sjal på huvudet och täckande kläder men samtidigt tänkte jag att det är bra att man kan låna plagg på plats som anses lämplig och få fortsätta sightseeingen.

Jag i abaya.

Gratis guidad tur

Vi kom till moskén en blåsig dag strax innan elva och prickade precis in en guidad tur som var helt gratis. Den guidade turen skedde på engelska och man fick låna hörlurar. Det var en kvinnlig guide som visade oss runt och berättade om den storslagna moskén. Vinden fortsatte att fläkta och varje gång det kom en vindpust blåste den av luvan på min abaya. Ordningsvakten var snabbt på plats och sa till mig att ha den på huvudet. Snöret var trasig och jag kunde inte spänna den så till slut fick ordningsvakten blunda för min luva.

Pelare i moskén. Pelarna är gjorda av vit marmur och pryda med olika ädelstenar.

Inne i moskén

Innan vi kom in i moskén fick vi ta av oss skorna. Inne i moskén mötte vi en imponerande inredning och det var också lättare att hålla luvan på plats. Det som utmärkte sig var de enorma kristallkronorna med Swarovski kristaller, vackra pelare och världens största bönematta. Mattan väger 35 ton och vävdes av 1200 hantverkare under två år.

Schejk Zayed-moskén har plats för 40 000 gudstjänstdeltagare. 7 000 ryms i den största bönesalen.

Det tog 11 år att bygga moskén från 1996 till år 2007. Bakom arkitekturen står den syriske arkitekten Yousef Abdelky som tog inspirationen från Taj Mahal i Indien.

2016 utsåg TripAdvisor  Schejk Zayed-moskén till en av världens främsta sevärdheter. 

Största bönesalen i moskén. Här finns världens största matta som väger 35 ton.
Ljuskrona i huvudsalen. Ljuskronan är gjord av rostfritt stål och förgylld mässing där ca 40 kilo av 24 karat galvaniserad guld användes. Glaspaneler är smyckade med Swarovski kristaller.

Vad tyckte vi om besöket i Schejk Zayed-moskén

Besöket på Schejk Zayed-moskén var intressant och lärorikt. Vi fick en liten inblick i den muslimska kulturen och regler som råder i samband med det, något som är nytt och främmande för oss som kommer från Europa. Samtidigt är det inte konstigt att moskén blev utsedd till en av världens främsta sevärdheter eftersom byggnaden i sig är otrolig vacker, imponerande, pampig och påkostad. Allting är byggt av äkta varor och genomtänkt i minsta detalj. Jag blev häpen av att se den storslagna arkitekturen och designen. Shejk Zayed moskén är absolut värd att besöka.

Schejk Zayed-moskén . Entrésida.
Schejk Zayed-moskén och fantastiska mosaikkreationer. Kanterna pryds med olika typer av blommor som växer i Mellanöstern , tulpan, lilja och iris.

Bra att veta innan besöket

 • Moskén har schysta öppettider för turister, den är öppen dagligen utom under fredagsbönen som sker på förmiddagen.
 • Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag är moskén öppen från 09.00 till 22.00.
 • På fredag är den öppen från 16.30 till 22.00. 
 • Inträdde till moskén är gratis.
 • Du kan även delta i gratis guidade turer.
 • Turerna sker på följande tider:
  Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag: 10.00, 11.00 och 17.00.
  Fredag: 17.00 och 19.00.
  Lördag: 10.00, 11.00, 14.00, 17.00 och 19.00.
 • Mer info om turer och moskén finner du på www.szgmc.ae

.


Du gillar kanske också...

1 svar

 1. 11 mars, 2019

  […] Ni som läser trippoints märker nog att bloggen har fått ett nytt utseende. Jag har bytt Hemsidesprogram till WordPress för att få bättre prestanda och kvalité på hemsidan. Jag vill också att ni läsare ska kunna navigera bättre, hitta det ni söker och få bättre läsupplevelse. Jag kämpar på med att överföra alla inlägg, skriva nya och få allting på plats ,så det är lite rörigt på sidan just nu. Jag ber om ursäkt för detta och tackar för er förståelse. Samtidigt som jag har överfört lite inlägg och lärt mig hur WordPress fungerar har jag skrivit ett nytt inlägg om Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *