Vattenfallet Skógafoss

Vattenfallet Skógafoss.

Skógafoss vattenfall anses vara ett av de största och vackraste vattenfallen på Island. Det ligger i älven Skogá som börjar vid glaciärerna Eyjafjallajokull och Myrdalssjokull. När floden Skogá närmar sig kanten av klippan, passerar den ett skikt av hårt underlag, rusar fram med stor kraft och formar en vacker formation, högt vattenfall.

Vattenfallet är 25 meter brett och faller 60 meter ner. Vattnet genererar en stor mängd vattendroppar som svävar i luften, därför kan du ofta se regnbågar i och runt vattenfallet.

Floden Skógá.

Att höra ljudet av det forsande vattnet, se regnbågar och den enorma vattenformationen är otroligt mäktigt. Vi stod vid vattenfallet länge, helt tysta och tagna av det majestätiska naturfenomenet som vi hade framför oss. 

Vi möte fotografer som väntade  länge för att fånga det perfekta ögonblicket och turister som gick upp för trapporna 60 meter och nästan tappade andan för att se vattenfallet från olika vinklar. 

Det gjorde vi också. Vi ville inte missa att se något. Vi ville stanna där länge, njuta, höra det rogivande ljudet av forsande vatten och se den dansande regnbågen som kommer och går i takt med solen.

Floden Skógá är på väg ner.

Vattnet till vattenfallet  flödar från de klippor som tidigare utgjorde kustlinjen. Nu ligger havet fem kilometer bort. Klipporna är gamla och bildades av erosion i slutet av den senaste istiden. Då var havsnivån mycket högre än nu och glaciären hade drivit landytan nedåt. När glaciären smälte och tyngden lättade steg marken och havsytan sänktes.

Längst floden Skógá går en vandringsled.

Legenden om Prasis guldkista

Prasi var den förste vikingen och nybyggare i Skógarområdet. En dag gömde han en guldkista bakom vattenfallet på en plats som var svår att nå men den ena änden av kistan syntes genom vattenfallet.

Tre män från Skógar bestämde sig för att hämta kistan. Med stora svårigheter placerade de en krok i en järnring som fanns på sidan av kistan och började dra. Männen drog hård men kistan var så tung att järnringen kom lös och de tappade taget. Guldkistan försvann, ringen placerades på kyrkdörren i Skógar och idag kan du hitta den på folkmuseet.

Det är många besökare vid vattenfallet och ”alla”vill ta kort.

I området finns det över 20 vattenfall av olika slag. Vissa är små och invecklade andra stora, majestätiska och många av de är fantastisk vackra. Gillar du vattenfall så har du mycket att upptäcka. 

Skógafoss faller 60 m ner.
Parkeringen och vattnets väg till havet.

I nästa inlägg ska jag berätta om ett annat spektakulärt vattenfall. Missa inte det.

Bra att veta

  • Det är lätt att hitta vattenfallet . Det syns från vägen.
  • Vid parkeringen finns det matställen där du kan köpa mat och dryck.
  • Stranden med flygplansvrak ligger bara 11 km (15 min bilresa) från vattenfallet Skógafoss.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *