Gullfoss-ett vattenfall som har en historia att berätta

Vattenfallet Gullfoss (Guldfallet) är ett spektakulärt vattenfall på Island, norr om huvudstaden Reykjavik. Gullfoss är inte bara ett vackert vattenfall, det har också en intressant historia att berätta.

En brittisk affärsman vid namn Howelle, ville år 1907 köpa vattenfallet Gullfoss från fårbonden Tómas Tómasson för att anlägga en kraftverksdamm i området. Tómas som ägde vattenfallet på den tiden ville inte sälja det , men han hyrde ut vattenfallet till Howelle. 

Bondens dotter som växte upp på farmen och var förtjust i vattenfallet ville inte acceptera projektet. Hon tog sina besparingar och bestämde sig för att kämpa, för att behålla det vackra Gullfoss.

Hur gick det till?

Sigríður försökte med hjälp av advokaten Sveinn Björnsson som senare blev Islands president att stoppa utbyggnaden av Gullfoss, genom att få hyresavtalet upphävt av domstol. Trots att Sigríður hade använt sina besparingar till rättsprocessen, och till och med hotat att begå självmord genom att hoppa ner i vattenfallet, förlorade hon målet. Innan byggandet av dammen kom igång, kunde kontraktet till slut hävas, på grund av att Howells bolag hade dröjt för länge med att betala hyresavgiften.

Vad hände sedan?

År 1940 köpte Sigríðurs adoptivson Gullfoss och senare sålde han vattenfallet till den isländska staten. År 1979 blev Gullfoss och dess omgivning naturreservat och vattenfallet blev därmed skyddat mot exploatering.

Sigríðurs kamp att skydda vattenfallet har väckt stor uppmärksamhet på Island och fört tankarna till betydelsen av att skydda naturens guldkorn. Sedan dess är Sigríður kallad för Island första miljöaktivist.

Lite fakta om Gullfoss

Idag är Gullfoss ett av de mest kända vattenfallen på Island och tack vare Sigríður kan vi se vattenfallet och beundra det. Gullfoss ligger 170 km norr om huvudstaden Reykjavik och på en höjd av 372 meter över havet. Vattnet faller i två omgångar, först 11 meter och sedan 21 meter ner i en klyfta som är 20 m bred och 2,5 km lång.

Terrängen runt Gullfoss är huvudsakligen kuperad, men åt nordost är den platt. Trakten runt Gullfoss är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Det finns inga samhällen i närheten men när du kommer till vattenfallet finns det en stor parkering, restaurang, kaffe och butik.

Hungriga resenärer

När vi anlände till vattenfallet var vi ganska hungriga och frusna eftersom det var kallt och blåsigt den dagen. Efter att vi tittat på och beundrat det vackra Gullfoss gick vi till restaurangen och beställde en traditionell isländsk köttsoppa med lammbitar, grönsaker och bröd. Soppan var både god och värmande. Det var precis det vi behövde innan vi skulle ta oss an nästa äventyr men det ska jag berätta om i nästa inlägg.

Bra att veta

  • Vid parkering finns det en restaurang, café och butik.
  • Restaurangen/caféet ”Gullfoss kaffi” är öppen varje dag 10.00-19.00
  • Det tar ca tre minuter att gå från ”Gullfoss kaffi” till vattenfallet.
  • I butiken kan du köpa kläder som är handgjorda av lokalbefolkningen.
  • Mer info finner du på http://gullfoss.is

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *