Från Assos(Asos)till Fiskardo

Myrtos beach
Myrtos strand.

En mysig  vacker och rogivande idyll Assos  och den lite tuffare och livligare Fiskardo har lockat kändisar och oss. Vi har kört en vacker serpentinväg för att utforska de två charmiga fiskebyarna men på vägen ditt kunde vi inte låta bli att göra en avstickare till den fantastiska stranden Myrtos.

Myrtos strand.

Myrtos är det finaste stranden jag har sett på Kefalonia. Det är en  mäktig upplevelse att stå på den upphöjda utsiktsplatsen och se det fantastiska färgskimrande havet som sträcker sig över horisonten och den långa vita stranden . 

Till Myrtos kommer du med bil . Du kan åka hela vägen ner och parkera precis vid stranden . 

Stranden är stenig så det känns under fötterna när du går barfota. Det är inget långgrunt vattnet så det  gäller att vara försiktig om du ska bada .

I grottan kan du svalka dig när det är varmt eller simma runt.
De runda fint slipade stenarna lockade William att kasta en macka.

Assos en idyll där tiden har stannat

Vy över Assos.

Efter några härliga  timmar på Myrtos strand åkte vi till Assos (Asos).

Assos ligger mellan huvudstaden Agrostolli och Fiskardo . Det är en charmig liten by som avger en så rogivande atmosfär att det känns som om tiden har stannat.

Byn är vackert belägen runt halvön och omgiven av ljuvligt grönt landskap , pinjeskogar och cypresser . Det sagoliga utseendet och den lugna atmosfären är väldigt avkopplande och energigivande.

Det sägs att Prinsessan Di och Prins Charles haft sin smekmånad i Assos. Efter ett besök i byn förstår man varför.

I Assos lilla hamn kan du se några små båtar och några restauranger . Alla är placerade vid vattnet.

I Assos finns också  fina promenadstigar . Om du vill motionera och se mer så kan du gå upp till toppen av berget och se en gammal fästning som byggdes i slutet av 1500 talet .

Slottet byggdes  av den venetianska armén för att skydda invånarna från pirater. Fästningen var av stor strategisk betydelse och gjorde Assos till huvudstad på norra sidan av ön . Numera finns det bara rester av väggen och andra delar av Assos slott, liksom kyrkan San Marco .

På vägen ditt kan du se ett gammalt kapell.

En härlig picknick

Vy över Assos.

Efter en ljuvlig promenad  satte vi oss på en bänk , njöt av utsikten och åt picknicken som vi hade med oss. Det är inte varje dag har jag den här utsikten när jag äter picknick. Det var verkligen en njutbar stund.

Kändisarnas Fiskardo

Nu har vi hämtat krafter i det stillsamma Assos och har kört vidare till det mer livliga Fiskardo.

Fiskardo ligger på norra spetsen av Kefalonia  i ett område som är så vackert  att den grekiska regeringen skyddar det genom lag. Fiskardos hamn ligger vid foten av en tät skog, strategiskt vid ingången till kanalen mellan Kefalonia och Ithaka . Det är en utomordentlig säker hamn skyddad i norr av en halvö . På halvön står en fyr som går tillbaka till venetianska tider .

Vy över Fiskardo.
Den venetianska fyren.

Fiskardo behåller atmosfären av en förgången tid, en tid där venetianerna  styrde Kefalonia . 

Den pittoreska hamnen är omgiven av venetianska hus som är målade i pastellfärger och fylld av små och stora segelbåtar. 

Runt fiskardo finns ovanligt många halvöar och bukter så det är populärt att  hyra i en båt och segla på egen hand. I hamnen finns uthyrningsbolag som hyr ut små och stora båtar.

Fiskardos hamn.

I hamnen finns det också många mysiga restauranger , butiker och fik . Det är svårt att hitta ett fik eftersom det är så många att välja på. Det ena mysigare än det andra. 

Vi tog några varv innan vi valde ett fikaställe , men den blev bra till slut . 

Vi fick grekiskt kaffe och små kakor som var jättegoda.

Vy över Fiskardos hamn.

I början av 90 talet har många kända personer  besökt  Fiskardo eftersom det är en lugn och idyllisk plats att tillbringa några dagar på , borta från folkmassorna . Det är inte ovanligt att du under din promenad stöter på någon av de rika och berömda . De som har varit i Fiskardo är bl.a: Steven Spielberg, Gerogio Armani, Tom Hanks, Madonna, Bruce  Springsteen, George Lucas med flera. Det sägs att de  brukar hänga  på den berömda restaurangen ”Tassias”.

Sammanfattning av utflykten till Assos och Fiskardo

Det var en skön upptäcktsresa som vi gjorde på egen hand . 

Det kändes verkligen att det var en dag som vi inte behövde passa tider eller stressa utan bara upptäcka och njuta av tillvaron.

Vi har sett den underbara Myrtos strand och två fiskebyar, det stillsamma Assos och den tuffare storebror Fiskardo. Vi träffade inte några kändisar men det var kul att spana i deras spår och veta att de också är människor och semestrar på samma ställen som vi.

Nästa vecka kommer jag berätta om attackerande getingar , vägen som plötligt tog slut och getbajs som vi fick handskas med när vi åkte till berget Ainos. Missa inte det.

Bra att veta

  • Passar utmärkt som utflykt på egen hand .
  • Mysigt att ta med sig picknick.
  • Varaktighet: ca 9 timmar.
  • Bra att ta med sig badkläder.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *