Inspiration

Trippoints

En blogg om resor,äventyr och golf

Mina 5 bästa upplevelser från årets resor

30 december 2018

Eglina strand på Kefalonia i Grekland.

Snart är 2018 slut. Många av oss tänker tillbaka och funderar på hur året har varit. Många av oss tänker på de extra goda stunderna. De stunderna som händer plötsligt, som vi mår bra av, som ge oss glädje, kraft och visar att det som vi ibland är skeptiska till är möjligt. I detta inlägg vill jag berätta om mina 5 bästa upplevelser från årets resor som var som en dans för själen och en inspirationskälla för att upptäcka mer.

1.Vattenfallet Skógafoss på Island

Skógafoss vattenfall.

Skógafoss vattenfall anses vara ett av de största och vackraste vattenfallen på Island. 

Vattenfallet är 25 meter brett och faller 60 meter ner. Vattnet genererar en stor mängd vattendroppar som svävar i luften, därför kan du ofta se regnbågar i och runt vattenfallet.

 

Att höra ljudet av det forsande vattnet, se regnbågar och den enorma vattenformationen var otroligt mäktigt. Jag och Bosse stod vid vattenfallet länge, helt tysta och fångade av det majestätiska naturfenomenet som vi hade framför oss. 

 

Vi beundrade fotografer som väntade i timmar för att fånga det perfekta ögonblicket och turister som gick upp för trapporna 60 meter och nästan tappade andan för att se vattenfallet från olika vinklar. 

Det gjorde vi också. Vi ville inte missa att se något. Vi ville stanna där länge, njuta, höra det rogivande ljudet av forsande vatten och se den dansande regnbågen som kommer och går i takt med solen.

2. Melissani sjön på Kefalonia i Grekland

Melissanigrotta.

I Melissanigrottan strax utanför Sami på östra sidan av Kefalonia finns en underjordisk sjö vars vatten skiftar färg efter ljuset och dygnets timmar.

Taket i grottan kollapsade och bildade ett hål. När solen skiner ner genom hålet skiftar det kristallklara vattnet färg i vackra nyanser av blått. Bäst är det när solen står högst upp på himlen.

När jag satte mig i båten och skulle åka på båtturen, tänkte jag först. Kan detta vara en sådan magnifik tur som alla pratar om, men efter några meters färd blev jag helt tagen.

 

Sjön utstrålade en sådan mystik och magi som var häpnadsväckande.  Alla som satt i båten var tysta, gripna av stunden och det kändes som om vi var i en sagovärld, en sådan som man ser i Disneyfilmerna. Det hördes bara dropp från taket, årtag från båtarna och kameraklick. 

Om mig och bloggen

Hej!

Jag heter Danuta Jansson och driver denna resebloggTrippoints.

På trippoints kan du läsa om äventyr, sightseeing, charter och golfresor som jag gör tillsammans med min familj.


Här hittar du även recensioner, guider och tips om de destinationerna vi besöker som förhoppningsvis hjälper dig att hitta ett specifikt resmål som du vill åka till eller planera en skön semester.


Så, följ med på äventyr, hitta ditt drömresmål eller bara läs och njut!

Kategorier

Gilla bloggen på facebook

Populära inlägg om resor

5 november 2018

Den gamla lagunen


7 oktober 2018

Vattenfallet Skogáfoss

25 januari 2019

Utflykt till Chichén Iza

Populära inlägg om golf

3. Sólheimasanur – den svarta stranden på Island

Sólheimasanur strand.

 

Svarta stranden är en strand som de flesta turister vill se trots att den är svårtillgänglig. Det som lockar är ett amerikanskt marint flygplansvrak och en svart strand som är täckt av vulkanaska

För att nå stranden måste du parkera bilen och gå ungefär 4 km fram och tillbaka. Det tar ca 2 timmar

 

Vi bestämde oss att gå till stranden. När vi klev ur bilen kändes det som vi kom in på en annan planet, eller till en scen i science fiktion film. Det var ett svart avskalat landskap utan växter, omgiven av berg, hav och himmel. Det var bara utomjordingar som fattades.

 

Från parkeringen såg vi horisonten och havet, då tänkte vi att det var nog inte så långt till stranden, men ju längre vi gick så kändes det som om vägen aldrig skulle ta slut. Det var nära men ändå så långt bort.När vi till slut nådde stranden såg något magisk. En strand, blått hav med skummande vågor med vita toppar och välpolerade svarta lavastenar som blänkte i solen som diamanter. I det ögonblicket sa jag och Bosse samtidigt: ”Det här var värt mödan, det är fantastisk”.

 

4. Solnedgångar på svenska golfbanor

Solnedgången på Tönnersjö golfbana.

Solnedgångar är alltid vackra oavsett var man befinner sig på jorden. Under året upplevde jag underbara solnedgångar på svenska golfbanor. Det var ovanligt torrt på golfbanorna i år. Ibland såg vi bara små gröna oaser i ”öknen” men att spela på kvällen vid solnedgångarna var ljuvligt. Då kunde vi se en dramatisk, vacker himmel som speglade sig i olika färger i de skimrande vattendragen. Banor intog en fridfull, harmonisk stämning något som kändes bra i själen och kanske hjälpte till att sätta i den sista putten på 18:e hålet.

 

5."Dias" biodling på Kefalonia i Grekland

Vaxkakor uppbyggda av bin.

Kefalonia i Grekland är en vacker ö men också ett paradis för honungsbin som lätt kan hitta blommande växter att samla nektar på och producera honung.

Vi besökte en ekologisk biodling som drivs av bientusiasterna Eleni och Thanassis . 

Under två timmars besök klev vi in i binas värld, lärde oss lite om deras vardag i bikupan, provsmakade tre sorters honung och gjorde ljus av bivax. 

 

På senaste åren har forskarna larmat för att bipopulationer har minskat på grund av klimatförändringar, bekämpningsmedel, kvalster och sjukdomar.

Jag frågade Elena och Thanassis om de hade märkt en populationsminskning på sin farm. De hade märkt små förändringar men tycker att på Kefalonia har man fortfarande bra bipopulation. 

Elena och Thanassis påpekade flera gånger att det är oerhört viktigt att odla miljövänligt och inte stressa bina för att göra större vinster. Honungsbin trivs i lugn och harmonisk miljö och för att bina ska kunna producera honung och finnas kvar för näst kommande generationer måste vi respektera det.

 

Utflykten till Dias biodling var riktigt intressant och lärorik. Biodlarna Elena och Thanassis var väldigt trevliga, gästvänliga och gav oss varmt mottagande. I slutet av besöket bjöd de oss på nybakade kakor, grekiskt kaffe, vin och juice.Vi hade också ett jättetrevligt samtal som gav oss hopp att det finns platser på jorden som fortfarande är vänliga för fauna och flora trots utvecklad turism och miljöförstöring.

 

Så, låt oss börja det nya året med hopp, kärlek och tro på en bättre, miljövänligare värld...

 

Gott Nytt År!

Du kanske även gillar

24 juni 2018

Tönnersjö Golbana-golf och naturupplevelse

8 januari 2019 

Hur var det att spela på Kaya Palazzo golfbana i turkiska Belek?

8 juli 2018

Ljubyheds golfbana-mystiska cirklar och världens äldsta flygplats

Följ mig på Instagram