Wapnö slott

Trippoints

En blogg om resor,äventyr och golf

Wapnö Gård - en lantlig idyll som erbjuder aktiviteter året om

Wapnö Gård.

Vill du uppleva livet på landet, äta god mat på slottet som är producerat och tillagat på gården och se teater där du själv kan vara med och lösa mordgåtan, då ska du besöka Vapnö gård.

Vapnö gård ligger utanför Halmstad i Halland. Det är en gård som förvandlats från en vanlig gård med kor och åkrar till en öppen gård med eget ekologiskt kretslopp, som är öppen för allmänheten. Alla kan ta del av det som händer på gården och det händer massor året om. Gården arrangerar bland annat julmässan ,öl och whiskymässan, trädgårdsmässan.

 

Du kan uppleva en teaterföreställning med tre rätters middag, ölprovning, pizzaafton med quiz och mycket mer.  

 

Gården är öppen varje dag. Du kan komma till gården och titta runt på egen hand eller boka guidad gårdsvisning.

På gårdsvisning blir du guidad runt på gården och får veta mer om Wapnös historia, mejeri, djurmiljön, biogasanläggning och gårdens övriga verksamheter. 

 

Väljer du att se gården på egen hand så kan du titta in till korna och kalvarna genom visningsfönster som finns i stallarna och se på mjölkningen i mjölkningskarusellen.​ Du kan också ta en promenad på kunskapsstigen, ta reda på mer om Wapnö och deras produkter eller gå till BB- avdelningen och få se en kalv födas om du har tur.

Hur upplevde jag julmässan på Vapnö?

Vapnö Magasin.

Jag har varit på Vapnö gård nu under juletiden och spanat julmässan. Jag måste säga att julmässan var bättre än jag har förväntat mig. Det var verkligen julstämning på hela gården med tända marschaller, julgranar, levande eldar och upplysta fönster. Trots dåligt väder kändes det mysigt, varmt och välkomnande.

Mässan på Vapnö var större och hade större utbud än den julmässan på Tjolöholms slottet som jag skrev om i förra veckan.

 

På Vapnö fanns hantverkare av alla slag och matboden var fylld med julens delikatesser.​Till Vapnö Magasin gick jag in på en lång röd matta. Det var lite häftigt och högtidligt. Det är inte så ofta jag går på en röd matta till ett korsvirkesmagasin. Den korsvirkeslängan byggdes i början av 1800-talet och användes som spannmålsmagasin. Idag hålls här stora fester, bröllop, konferenser, utställningar och mässor. Nu under juletiden var magasinet och andra våningen på mejeriet fyllt av genuint hantverk, kläder, smycken och prydnadsföremål med mera.

 

Många välgjorda tomtar.

Om mig och bloggen

Hej!

Jag heter Danuta Jansson och driver denna resebloggTrippoints.

På trippoints kan du läsa om äventyr, sightseeing, charter och golfresor som jag gör tillsammans med min familj.


Här hittar du även recensioner, guider och tips om de destinationerna vi besöker som förhoppningsvis hjälper dig att hitta ett specifikt resmål som du vill åka till eller planera en skön semester.


Så, följ med på äventyr, hitta ditt drömresmål eller bara läs och njut!

Kategorier

Gilla bloggen på facebook

Populära inlägg om resor

5 november 2018

Den gamla lagunen


7 oktober 2018

Vattenfallet Skogáfoss

25 januari 2019

Utflykt till Chichén Iza

Populära inlägg om golf

24 juni 2018

Tönnersjö Golbana-golf och naturupplevelse

Öppen eld var både värmande och mysfaktor i det dystra vädret.

På Vapnö handlar du som man gjorde förr. Då skulle det alltid provsmakas, en bit korv, ost, fisk eller godis. Jag fastnade vid goda ostar, Jag fick smaka olika sorter. Alla var så goda så jag kunde inte bestämma mig för vilken ost jag skulle köpa. Men till slut valde jag en rökt ost som också fick bra betyg när jag kom hem.

 

På Wapnömässan var en del aktiviteter för barn. Barnen fick se på korna, mjölkningen och prova på att mjölka  kossor, provsitta en riktig traktor och sjunga julsånger med tomtekören. Det fanns också möjlighet att ta en tur på islandshäst eller se på polkagristillverkning.

 

Alla som besökte mässan kunde också följa mjölkens väg från mjölkningskarusellen till mejeriet och besöka kossornas BB-avdelning.

 

Om Wapnö slott

Wapnö slott.

Wapnö Gård i Halland har sedan 1300-talet varit ett av de främsta godsen i landet. År 1379 tillhörde Wapnö Vadstena kloster. Det ursprungliga slottet brann ner 1733 men ett nytt slott uppfördes på den gamla borgholmen. Det nuvarande slottet byggdes på mitten av 1700-talet i barock stil. Arkitekten är okänd.

 

Slottet har två fasader, ena fasaden är vänd mot en trång gård, begränsad av två envånings flyglar med brutna plåttak. Den andra fasaden är vänd åt norr mot en trädgård, som har varit en sjö förut.

 

Idag finns det i slottet en restaurang och slottets salar används både till fest och till konferens. Bottenvåningen är fördelad på matsal, kabinett, salong och garderob. Väggarna i rummen är klädda i välbevarade historiska vävda tapeter.

Framför gården finns en vallgrav med en stenbro över. Och på andra sidan slottet finns det en skön slottspark med utsikt över det lantliga landskapet.

 

Om du är sugen på att övernatta på Vapnö så kan du göra det på Gårdshotellet, där rummen är döpta efter kor som funnits på Vapnö och när du vaknar på morgonen kan du äta frukost som serveras på slottsrestaurangen. Om du är morgonpigg kan du gå till Mjölkningskarusellen som startar klockan 06:00 eller gå upp till BB-avdelningen och se om det fötts en kalv under natten.

 

Slottets fasad med två flyglar som är vänd mot gården.

Matsal på båttenvåningen.

Slottspark som har varit en sjö förut.

Annat som händer på Wapnö

Middag & teater 

 

Teater "Hovsjömordet" med mordmysterium utspelats på Vapnö under hösten 2018 och fortsätter under våren 2019. Teater handlar om invecklade familjehemligheter, spioner och förrädare under andra världskriget. Teatern spelas mellan rätterna i en trerätters middag. Genom att lägga ihop ledtrådar kanske du kan börja ana hur det har gått till.

Teater och trerätters middag kostar 795 kr /per. Under julen får de en jultallrik.

 

Ölprovning

 

På Wapnö har de ett eget bryggeri och mälteri och brygger öl på spannmål från gården. Ölen kan du testa I källarvalven tillsammans med tilltugg från gården.

 

Betessläpp

 

Betessläpp finns numera i hela Sverige, men det är tydligen Wapnö som har gjort det först. I över 20 år har de arrangerat denna folkfest som blir större med åren.  Betessläppet sker varje år den första maj Kl. 11.00. då släpper Wapnö korna på grön bete och sedan börjar folkfesten. Det är fri entré och det är aktiviteter för barn och vuxna.

 

Pizzakväll med Quiz

 

Det är pizzabuffé där pizzorna är tillagade på råvaror som är producerade på gården. Wapnö bjuder på en klurig quiz till maten. Du kan åka dit med Wapnö londonbuss som åker från Halmstad, från norra station. Bussen är gratis. Kalaset kostar 295kr per person inklusive pizzabuffé och två öl.

 

Det är bara några aktiviteter som jag nämnde här men det finns mer. Titta närmare på Wapnös hemsida så kommer du säkert hitta någonting som passar dig (länken hittar du nedan). Wapnö Gård är verkligen ett kul utflyktsmål som man kan göra året om. 

 

Slottets fasad som är vänd åt norr.

Bra att veta

 

  • Gården är öppen för allmänheten alla dagar mellan 9.00-16.00. Det är gratis att utforska gården på egen hand. 
  • I Gårdsbutiken kan du handla mat som är producerad på gården.
  • Från juni till oktober kan du själv plocka tomater i växthuset och betala de sedan i Gårdsbutiken.
  • Mer information om aktiviteter och gården finner du på www.wapno.se

 

Du kanske även gillar

Norrvikens trädgårdar

16 september 2018

Jul på slottet

4 december 2018

8 januari 2019 

Hur var det att spela på Kaya Palazzo golfbana i turkiska Belek?

8 juli 2018

Ljubyheds golfbana-mystiska cirklar och världens äldsta flygplats

Följ mig på Instagram