Tjolöholms slott

Trippoints

En blogg om resor,äventyr och golf

Jul på slottet

Tjolöholms Slott.

December månad har börjat, julen närmar sig ,dagarna är korta & mörkret faller snabbt. För att komma i julstämning har jag besökt  julmarknad på Tjolöholms slott.

Vädret var busigt, det var kallt, blåsigt och regnigt, inte så juligt precis men jag hade tur. Visningen av slottet  började nästan direkt när jag kom. Det var bara att köpa en biljett, skutta direkt till slottet och lyssna på

guiden .

Vägen till slottet.

Slottet kan du besöka året om, så det behöver inte var jul, men under juletiden är slottet extra smyckad med julgranar och ljusslingor som skapar en mysig stämning.

Tomtefar i stora hallen. 

 

I slottets stora hall möte jag en en trevlig tomte som samlade önskelistor från barnen.

Om slottet

Tjolöholms slott är beläget i norra Halland, på en halvö i Kungsbacka fjorden.Tjolöholm köptes 1892 av James Fredrik och hans fru och Blanche Dickson. På egendomen byggdes dåtidens största svenska gård för hästuppfödning av rashästar. I anknytning till gården fanns också en körskola för blivande kuskar.

 

Några år senare bestämde sig paret att bosätta sig i området och bygga ett slott. 1897 annonserade Fredrik Dickson ut en arkitekttävling om ett slott i elisabetansk stil.

Det intressanta med tävlingen var, att det inte var vinnaren som fick rita slottet utan uppdraget gick till den unge, 27 årige arkitekten Lars Israel Wahlman som kom på andra plats.  Inspiration hämtades från den brittiska Tudor-stilen med förkärlek för bästa material och högkvalitativt konsthantverk.

 

Kort efter att slottsbygget påbörjats avled James Fredrik Dickson. Han fick blodförgiftning efter att han hade lindat ett skadat finger med ett papper som innehöll bly, Men slottsbygget fullföljdes av Blanche Dickson.

Om mig och bloggen

Hej!

Jag heter Danuta Jansson och driver denna resebloggTrippoints.

På trippoints kan du läsa om äventyr, sightseeing, charter och golfresor som jag gör tillsammans med min familj.


Här hittar du även recensioner, guider och tips om de destinationerna vi besöker som förhoppningsvis hjälper dig att hitta ett specifikt resmål som du vill åka till eller planera en skön semester.


Så, följ med på äventyr, hitta ditt drömresmål eller bara läs och njut!

Kategorier

Gilla bloggen på facebook

Populära inlägg om resor

5 november 2018

Den gamla lagunen


7 oktober 2018

Vattenfallet Skogáfoss

25 januari 2019

Utflykt till Chichén Iza

Populära inlägg om golf

Vyn över havet från slottets trädgård.

Modernt och trendigt

Slottets kontor.

Slottets planlösning var väldigt modernt för den tiden, uppfinningsrikt, komplicerat och strikt indelad i olika sfärer. Herrskap, gäster, barn och tjänstefolk hade sina egna avdelningar, och till och med egna trappor.

Slottet präglas både invändigt och utvändigt av hantverksmässigt hög kvalitet. Det finns många, ofta oväntade detaljer.  Svängande linjer och stiliga blom- och växtmotiv finns i hela slottet.

 

Slottet värmdes upp genom ett välförgrenat varmluftssystem från många öppna spisar. Badrummen utrustades med rundspolande duschar som Blanche Dickson sett på "Hotel Bristol" i Berlin. Eftersom en del av rummen hade heltäckningsmattor tillverkades en hästdragen dammsugare som drogs runt slottet för att rengöra mattorna. Dammsugaren vägde 1 ton och de tjocka slangarna drogs in till rummen genom fönstren. 

Gästavdelning som var också en gömma för barnens julklappar. Barnen fick inte vistas i den delen av slottet.

En av många öppna spisar som finns i slottet.

Duschen som Blanche Dickson hade sett på "Hotel Bristol"i Berlin.

Något för alla

Stugorna i byn.

Blanche Dickson var mån om sina arbetare på godset och ville att de skulle bo bra. Under 1902–1904 lät hon bygga en by för arbetarna. Röda stugor med vita knutar. Varje stuga hade en egen trädgård och Blanche delade ut priser till de som hade den mest välskötta trädgården och hemmet. Varje barn som föddes på godset fick en uppsättning av kläder och 5 kronor insatta på banken. Alla kvinnor som bodde i byn fick en hembygdsdräkt som de fick bära vid helger och på högtider.

 

Blanche hade stora ambitioner och under hennes tid växte godset till ett komplett samhälle. Hon byggde också en Slottskyrka och en Storstuga där arbetare kunde samlas. Idag drivs det en hotellverksamhet i stugorna och i Storstugan är det en restaurang.

 

Stugorna i byn.

Slottskyrkan.

Storstutgan.

En resa som slutade på den Indiska Oceanen

1906 åkte Blanche Dickson till Ceylon för att besöka sina bröder. Hennes bröder hade ett teplantage i Ceylon.  Under den långa sjöresan hem fick Blanche dysenteri(rödsot) och dog, ute på den Indiska Oceanen.

 

Tjolöholm ärvdes av Blanche och James Fredriks dotter som också hette Blanche. Blanche gifte sig med greve Carl Bonde och tillsammans med fyra söner bodde familjen på slottet fram till 1920. Paret skilde sig samma år och efter det vistades Blanche Bonde somrar och helger på slottet, men vinterhalvåret bodde hon i Stockholm. Efter 1951 kom Blanche Bonde inte till Tjolöholm mer, slottet stod ouppvärmt och började förfalla.

 

Efter hennes död köptes hela herrgården av Göteborgs stad och slottet öppnades upp för allmänheten. Nu är godset en stiftelse med ansvar av Kungsbacka kommun.

Vyn över havet från Tjolöholms slottet.

Att göra på slottet i december

Trädgården på baksidan av slottet.

Slottet kan du besöka året om men öppettiderna  och aktiviteterna är anpassade till årstiderna. Under sommaren är slottet öppet varje dag och resten av året på helgerna. På slottets hemsida /www.tjoloholm.se/aktuellt/kalendarium/ under respektive månad hittar du exakta öppettider och information om aktiviter.

Under december månad är det givetvis jultema på slottet. Det är bland annat julmarknad, jullopis julbord  och julkonsert.

Julmarknad

Vagnmuseum.

Julmarknaden sker i de övriga byggnaderna i godset. Där samlas hantverkare och matproducenter och säljer sina juldelikatesser. På julmarknaden kan du hitta allt från julkransar, tomtar och troll till ostar, korvar och praliner.

Ingången till Vagnmuseum.

Godis på julmarknaden.

Julmarknad i Magasinet.

Klassisk slottsvisning och "Downtown - I nöd och lust"

Under julmarknaden finns det också en del aktiviteter på slottet både för barn och vuxna. Tomten tar emot barnens önskelistor i slottets stora hall. Det är godisregn från slottsbalkongen, julpyssel uppträdande, musik och eldshower.

 

Det finns också möjlighet att följa med på guidad visning av slottet, se utställning ”Downton- I nöd och lust” eller åka en tur med häst och vagn runt godset.

 

Klassisk slottsvisning är en visning genom slottets rum, där guiden berättar om slottets historia och inredning. 

 

"Downtown - I nöd och lust" är en utställning. På utställningen kan du se  originalkostymer från tv-serien "Downton Abbey "och höra historier  om kärlek och relationer, både i England och Sverige, under början av 1900-talet.

 

Biljetter kan du köpa i Slottsbutiken. När du är i butiken, kan du även passa på att shoppa och provsmaka teer, marmelader och slottsmust.

Julloppis

 

Loppis med julstämning sker i Magasinet. Där kan du fynda eller sälja själv!

Julloppisen pågår  8-9 december. Entré kostar 20 kronor. I Magasinet  bli du bjuden på pepparkaka och glögg och om du vill fynda mer så kan du gå Slottsbutiken och få 30 % på hela sortimentet.

 

Julbord

 

Julbordet kan du boka både på Slottet och i Storstugan. Julbordet i Storstugan kostar 450 kronor inklusive glögg och kaffe. Barn 2-6 år 95 kronor, 7-13 år 195 kronor.

Julupplevelse på slottet inklusive  glögg, julbord, kaffe, musikunderhållning och slottsvisning kostar 895 kronor. Barn 1-14 år 445 kronor.

 

Julkonsert

 

Julkonsert sker i Slottskyrkan. Där kan du lyssna på julens sånger framförda av sångare Åsa och Ulf Nomark  och deras kör som består av 50 sångare.

Bra att veta

 

  • Utställningen "Downtown - I nöd och lust" kan du se fram till den 30 december.
  • Parkering kostar 35 kronor. Du kan betala med swish.
  • Mer information om aktiviteter och slottet finner du på www.tjoloholm.se

 

Du kanske även gillar

Norrvikens trädgårdar

16 september 2018

24 juni 2018

Tönnersjö Golbana-golf och naturupplevelse

8 januari 2019 

Hur var det att spela på Kaya Palazzo golfbana i turkiska Belek?

8 juli 2018

Ljubyheds golfbana-mystiska cirklar och världens äldsta flygplats

Följ mig på Instagram